Raport Najwyższej Izby Kontroli o dodatkach do żywności odbił się w mediach szerokim echem. Wynika z niego, że przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ponad 2 kilogramy różnego rodzaju „E". W produktach spożywczych znajdziemy konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory i wzmacniacze smaku, tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem. Dodatki i ich ilość w produkcie nie są badane każdorazowo. Poza tym sprawdza się jedynie limity danego „E" w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i w różnych produktach.
O tym bardzo niepokojącym raporcie Kasia Bosacka w odcinku "Co nas truje", poświęconemu właśnie dodatkom do żywności rozmawiała z prezesem NIK, Krzysztofem Kwiatkowskim.
Cały 7. odcinek "Co nas truje" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
wtorek, 30 kwietnia, 21:40
czwartek, 2 maja, 17:20
sobota, 4 maja, 8:35