Które dodatki do żywności bez wątpienia nas trują?

Co nas truje, Katarzyna Bosacka i Iwona Wierzbicka, dietetyczka, S03E07
Które dodatki do żywności bez wątpienia nas trują?

W Polsce używa się aż 330 różnych dodatków do żywności! Część z nich jest całkowicie bezpieczna, działanie innych nie jest jeszcze do końca sprawdzone, zwłaszcza w interakcji z innymi E. A które z nich bez wątpienia nam szkodzą? O to Kasia Bosacka w 7. odcinku "Co nas truje" spytała dietetyka klinicznego, Iwonę Wierzbicką. Okazuje, że szkodliwy dla ludzi jest powszechnie dodawany np. do parówek czy nabiału dodatek E-450. Producenci ukrywają go czasami pod nazwami: "fosforany" lub "difosforany". Środki te mają działanie odwapniające, co może prowadzić do osteoporozy lub wad postawy u dzieci.

Zanim sięgnięcie więc po ser czy parówki dla dziecka, koniecznie zobaczycie, czy w ich składzie nie ma E-450 lub fosforanów!

Cały 7. odcinek "Co nas truje" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

wtorek, 30 kwietnia, 21:40

czwartek, 2 maja, 17:20

sobota, 4 maja, 8:35

podziel się:

Pozostałe wiadomości