Wielu osobom kojarzy się z egzotyką, wakacjami, czymś wyjątkowym i oczywiście zdrowym. Prawda jest jednak zupełnie inna. Olej palmowy, truciciel żywności i cichy zabójca. Gdzie jest najczęściej ukryty? We wszystkich przetworzonych produktach. Bezwonny, bez smaku, trudny do wykrycia przez człowieka, świadomie używany przez producentów. Olej palmowy ma dwie główne zalety: jest tani i wydłuża datę przydatności do spożycia! Znajdziemy go w niezliczonych produktach m. in. w gotowych daniach, słodyczach, chipsach, margarynie itd.
Tłuszcz palmowy zdecydowanie jest groźny dla naszego organizmu. Dlaczego? Zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz szkodliwe tłuszcze trans. Spożywanie takich produktów przez wiele lat w dużych ilościach prowadzi do otyłości, cukrzycy, zaburzeń gospodarki lipidowej czy miażdżycy. Konsekwencją tego może być zawał mięśnia serca, udar, a nawet zaburzenia erekcji czy płodności.
Katarzyna Bosacka odwiedzi wiele miejsc w celu poznania prawdy o oleju palmowym. Do programu zaprosi bohatera, który ze zdrowym odżywianiem ma niewiele wspólnego. Prowadząca przeprowadzi dokładne oględziny kuchni Piotra, aby poznać jego nawyki żywieniowe. Następnie swoje spostrzeżenia skonsultuje ze specjalistami, którzy zgodnie potwierdzą, że olej palmowy nas truje.
PREMIERA 8. odcinka "Co nas truje" w niedzielę 6 maja o godz. 11:30.
Powtórki odcinka:
niedziela, 6 maja, 19:30
wtorek, 8 maja, 21:40
czwartek, 10 maja, 17:10
sobota, 12 maja, 8:35
Jesteśmy wdzięczni Hali Gwardii w Warszawie za możliwość przeprowadzenia nagrań.
Dziękujemy również Hali Koszyki za współpracę przy tworzeniu odcinka.
Trening bohatera odbył się w klubie fitness Exuma Gym w Warszawie. Dziękujemy!
Centrum Nauki i Techniki EC1 w Łodzi jesteśmy wdzięczni za gościnę i pomoc merytoryczną
Klinice estetycznej Mea Clinic jesteśmy wdzięczni za udostępnienie wnętrz do realizacji odcinka.
Serdecznie dziękujemy sieci handlowej Carrefour Polska za pomoc w realizacji odcinka.
Część nagrań przeprowadziliśmy w Galerii Północnej w Warszawie. Dziękujemy!
Badania zawartości tłuszczu w produktach zostały wykonane w niezależnym laboratorium Eurofins Polska