Wiele produktów, które możemy kupić w Polsce, znajdziemy też na półkach sklepów za granicą. Okazuje się jednak, że składy wielu produktów, które wyglądają łudząco podobnie, się różnią! Bardzo często zdarza się, że produkt dostępny w Polsce ma gorszy skład - zawiera dodatki do żywności, ma mniej naturalnych składników lub więcej cukru.
Walka z podwójnymi standardami żywności
Z takimi "podwójnymi standardami żywności" od lat stara się walczyć europosłanka Róża Thun, która spotkała się z Kasią Bosacką z "Co nas truje". Działaczka opowiedziała naszej prowadzącej o przykładach takich nieuczciwych praktyk, które udało się jej znaleźć. Wielu producentów do produktów na rynek polski dodaje gorsze składniki lub daje mniej dobrych. Niechlubnym rekordzistą jest producent pewnej herbaty brzoskwiniowej, który do produktu sprzedawanego w Polsce dał tylko 0,1% soku brzoskwiniowego, natomiast do jego francuskiej wersji aż 50 razy więcej!
Co robić?
Co możemy zrobić, jeśli natkniemy się na przykład "podwójnych standardów żywności"? Róża Thun radzi napisać do producenta, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów i do niej samej. Pokażmy, że Polkom zależy na lepszej jakości produktów spożywczych!
Cały 9. odcinek "Co nas truje" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
czwartek, 16 maja, 17:10
sobota, 18 maja, 8:35