Tylko 50 z 330 dopuszczonych w Polsce dodatków do żywności można używać w żywności ekologicznej. Oznacza to, że reszta nie jest w pełni bezpieczna i obojętna dla naszego zdrowia, zwłaszcza, gdy produktów je zawierających jemy dużo i często. Katarzyna Bosacka z programu "Co nas truje" zapytała dra Michała Mularczyka, który dodatek jest według niego najbardziej szkodliwy. Jego odpowiedź była zaskakująca!
"Beta-karoten" kojarzy nam się raczej zdrowo - z marchwią i papryką, tymczasem okazuje się, że ten niemal wszechobecny dodatek sprawia, że przyswajanie wszystkich innych karotenów z naszej diety jest zaburzone. Z badań wynika, że palacze spożywający beta-karoten o 30% częściej zapadają na raka płuc, bo przed zachorowaniem nie broni ich alfa-karoten!
Cały 7. odcinek "Co nas truje" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
wtorek, 30 kwietnia, 21:40
czwartek, 2 maja, 17:20
sobota, 4 maja, 8:35