Dodatków do żywności jemy mnóstwo, a nikt nie bada ich interakcji!

Co nas truje, Katarzyna Bosacka i dr hab
Dodatków do żywności jemy mnóstwo, a nikt nie bada ich interakcji!

Dopuszczonych do obrotu w Polsce jest ponad 330 różnych dodatków do żywności. Każdy z nich ma określoną dopuszczalną normę dziennego spożycia, jednak producenci nie podają na opakowaniu, ile danego środka dodali. Z niezależnych badań wynika jednak, że niektóre polskie dzieci mogą przyjmować nawet trzykrotnie większą niż dopuszczalna dawkę dodatków do żywności! Co więcej, nikt nie bada, w jakie reakcje wchodzą różne E, które przyjmujemy razem z jedzeniem. Wiadomo jednak na pewno, że popularny konserwant benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C (kwasem askorbinowym) wydziela rakotwórczy benzen!

Więcej o szkodliwym wpływie dodatków na żywności na nasze zdrowie w 7. odcinku "Co nas truje" Kasi Bosackiej opowiedział prof. dr hab. Marek Naruszewicz, honorowy przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.

Cały 7. odcinek "Co nas truje" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

wtorek, 30 kwietnia, 21:40

czwartek, 2 maja, 17:20

sobota, 4 maja, 8:35

podziel się:

Pozostałe wiadomości