"Co nas truje": sery

Fragment 11. odcinka 2. sezonu "Co nas truje" o serach

Polacy kochają sery i kupują je na potęgę. Jednak czy wszystko, co ma na etykiecie napis „ser”, może się nim nazywać? Kasia Bosacka z pomocą ekspertów udowodni, że… nie.

Okazuje się, że produkty, które kupujemy jako sery, często wcale nimi nie są. Doświadczenie przeprowadzone przez naszego naukowca wykazało, że sery z dolnej półki cenowej to jedynie zmielona pulpa z resztek sera, za to z mnóstwem emulgatorów, fosforanów i cukru. Spożywanie nawet jednego plasterka dziennie poważnie szkodzi naszemu zdrowiu. Zdaniem lekarza efekt porównywalny jest do… jedzenia cukru łyżeczką i popijania go colą!

Tanie sery tuczą, uzależniają, a nawet ogłupiają. Jeśli jesteście ciekawi, jak to możliwe, zapraszamy na kolejny odcinek „Co nas truje”.

PREMIERA 11. odcinka "Co nas truje" w niedzielę 11 listopada o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 11 listopada, 19:20

wtorek, 13 listopada, 21:40

czwartek, 15 listopada, 17:05

sobota, 17 listopada, 9:10

Rozmowy ze specjalistami zostały przeprowadzone w Szpitalu Specjalistycznym im. Świętej Rodziny w Warszawie. Bardzo dziękujemy!

podziel się:

Pozostałe wiadomości