"Co nas truje": wędliny

Co nas truje
Fragment 1. odc. "Co nas truje"

Polska to kraj mięsożerców! Polacy rocznie spożywają aż 912 000 000 kg wędlin, co daje wydatek rzędu 14,5 miliarda złotych. A przy tym prawie połowa społeczeństwa jest przekonana, że wyroby mięsne są zdrowe. Jaka jest prawda?

W Polsce wędliny cieszą się ogromną popularnością. Sprzedawane są w marketach, mniejszych sklepach i na bazarach. Nieodpowiednio przechowywane mogą być skupiskiem niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Listeria, salmonella, pałeczki paraduru to tylko niektóre z nich, które prowadzą do poważnych zatruć pokarmowych. W branży wędliniarskiej sporo się dzieje. Świadczą o tym raporty z kontroli - w 70% sprawdzonych placówek znaleziono liczne nieprawidłowości. Producenci i sprzedawcy znają również wiele sposobów na to, jak sprzedać nieświeże produkty. Co dzieje się w sklepach mięsnych, kiedy klient nie patrzy?

Kasia Bosacka odwiedzi pięcioosobową rodzinę, która jest prawdziwym wielbicielem wędlin. Rocznie zjada ich prawie 150 kg! Prowadząca pokaże im, co tak naprawdę skrywają w sobie ich ulubione wyroby. Zaprosi ich także do udziału w krótkim teście. W programie odpowie na pytanie, czy sklepowe wędliny słusznie nazywane są produktami mięsnymi.

PREMIERA pierwszego odcinka drugiego sezonu "Co nas truje" w niedzielę 2 września o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 2 września, 19:30

wtorek, 4 września, 21:40

czwartek, 6 września, 17:10

sobota, 8 września, 8:45

Za możliwość przeprowadzenia rozmów ze specjalistami w pięknych gabinetach serdecznie dziękujemy Klinice Krajewski w Warszawie!

Dziękujemy firmie Radwag za wypożyczenie wagosuszarki do nagrania!

podziel się:

Pozostałe wiadomości