Chleb, mazidło, nóż to śniadanie gotowe już. Puszysty serek, słodki krem czekoladowy, masło pachnące orzechami, jajeczna pasta i basta! Czasy smętnej kanapki ze zdechłą wędlinką dawno już minęły. W sklepach mamy coraz więcej past, serków i smarowideł w wyszukanych smakach. Tylko co będzie wartościowe, a co gorsze niż smar do roweru? Kontrole Inspekcji Handlowej są zatrważające. W Łodzi już co piąty serek twarożkowy był przeterminowany, a w co czwartym serku topionym znaleziono dziwne składniki. Sprawdzimy więc, ile orzechów, mleka i kakao jest w słodkich kremach śniadaniowych? Ile łososia w paście rybnej, a jajek w jajecznej? Kasia podzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne - i co ważne - zdrowe pasty śniadaniowe. A urocze studentki z Bydgoszczy odtworzą recepturę serka topionego. Zobaczcie czy naprawdę macie na niego ochotę. W dzisiejszym odcinku czym smarować, żeby nie zwariować.
A w Wiem co kupuję zamieszamy w blenderach...
Polacy pokochali gotowanie! W 2014 roku kupiliśmy aż 2,2 mln sztuk robotów kuchennych, trzy lata wcześniej tylko 700 tys. Zupy-krem, pyszne koktajle, napoje z kruszonym lodem – to wszystko z łatwością przygotujemy w domu dzięki blenderom. Tylko jaki kupić? Czy warto wydać krocie na multi-zadaniowy kombajn czy wystarczy najprostszy? Ile powinien mieć nożyków? Jaką osłonkę? No i jaką wybrać moc? Na ostatnie pytanie odpowie nam ekspert Centrum Nauki Kopernik, Bogdan Janus, który specjalnie dla naszych widzów przetestuje trzy blendery: najsłabszy, średniej mocy i turbo-smoka kuchennego. Oglądajcie!
Premiera siódmego odcinka: niedziela, 18 października, 10:40Powtórki:środa, 21 października, 21:55sobota, 24 października, 11:55
ZOBACZ VIDEO:
"Wiem co jem i wiem co kupuję" - ZWIASTUN