Przez to, że piekarnik ma zamykane drzwiczki i jeśli go nie otworzymy, nie widzimy, co jest w środku, zazwyczaj myjemy go rzadko. A to powoduje, że zapieczony tłuszcz i inne zanieczyszczenia stają się naprawdę trudne do usunięcia. Jeśli nie chcesz spędzić całego dnia na szorowaniu piekarnika, zobacz, jak robi to Ula Chincz!
W pierwszym odcinku drugiego sezonu "Misji ratunkowej" Ula pokazała kilka patentów, które ułatwią niezbyt lubianą czynność, jaką jest mycie piekarnika. Zacznij od zdemontowania kratek i bocznych prowadnic. Teraz z folii aluminiowej zrób dużą kulkę i polej ją jak gąbkę mleczkiem do czyszczenia. Wyszoruj takimi kulkami cały piekarnik łącznie z wewnętrzną szybą. Spłucz powierzchnię piekarnika wodą, za pomocą namoczonej w niej szmatki.
Kratki i prowadnice to chyba najtrudniejszy do czyszczenia element piekarnika. Do ich umycia użyj płynu do czyszczenia grilla, który został stworzony, by usuwać największe zabrudzenia i przypalony tłuszcz z rusztu. Doskonale poradzi więc sobie również z Twoim piekarnikiem! Popsikaj lub polej kratki i prowadnice płynem i zostaw na kilka minut. Potem weź elastyczny druciak i wyszoruj wszystkie elementy po kolei. Spłucz wodą i... gotowe!
ZOBACZ TAKŻE:
"Misja ratunkowa": jak doczyścić kuchenkę gazową?