Dania z porem i selerem

Por i seler
Por i seler

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

PORY ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

Składniki:

4 młode pory

12 plastrów szynki

12 plastrów żółtego sera np. Gouda

natka pietruszki

Sos beszamelowy:

30 g masła

30 g mąki

500 ml mleka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Od porów odetnij ciemne liście, umyj je pod bieżącą wodą i pokrój na trzy części. Następnie wrzuć do wrzącej i osolonej wody i gotuj około 10 minut. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni.

Przygotuj beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj, cienkim strumieniem wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gdy sos się zagotuje, dopraw go do smaku.

Pory odcedź. Każdy kawałek pora zawijaj w plasterek sera, a potem w plasterek szynki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej beszamelem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut na 200 stopni. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Pory zapiekane pod beszamelem
Pory zapiekane pod beszamelem
Pory zapiekane pod beszamelem
Pory zapiekane pod beszamelem
Pory zapiekane pod beszamelem
+4
Zobacz galerię

Pory zapiekane pod beszamelem

ZUPA SELEROWA Z CHIPSAMI Z SELERA

Skladniki:

1,5 średniego seler

2 małe ziemniaki

2 pory

1 cebula

szklanka śmietanki kremówki

2 szklanki bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

garść pokrojonego selera naciowego

70 g sera z niebieską pleśnią

oliwa z oliwek

sól

pieprz

olej ryżowy Fine Food

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, od pora odetnij zielone liście, a białe części pokrój w talarki, czosnek posiekaj. Te trzy składniki przysmaż na odrobinie oliwy. Ziemniaki i jednego selera obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku, smaż przez chwilę, po czym dodaj bulion. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wtedy użyj blendera i zmiksuj całość na gładką masę, dodaj śmietankę, zupę zagotuj i dopraw do smaku. Połówkę selera obierz obieraczką i pokrój na cienkie paski. Włóż je do miseczki wymieszaj z 1 łyżką oliwy, oraz solą, przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 10-15 minut, aż chipsy się przyrumienią. Gotową zupę selerową podawaj z selerem naciowym, pokruszonym serem oraz z chipsami selerowymi.

Zupa selerowa z chipsami z selera
Zupa selerowa z chipsami z selera
Zupa selerowa z chipsami z selera
Zupa selerowa z chipsami z selera
Zupa selerowa z chipsami z selera
+7
Zobacz galerię

Zupa selerowa z chipsami z selera

RISOTTO Z POREM I KREWETKAMI

Składniki:

200 g ryżu arborio

około 1 l bulionu warzywnego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 mały por

150 g małych krewetek

sól

pieprz

2 łyżki tartego parmezanu

1 łyżka masła

50 ml białego wina

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj pokrojony w półplasterki por, a po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj, aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu (lub wody). Gdy zostanie wchłonięty, dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach), dodaj krewetki, a po 2 minutach masło i parmezan. Podawaj od razu.

Risotto z porem i krewetkami
Risotto z porem i krewetkami
Risotto z porem i krewetkami
Risotto z porem i krewetkami
Risotto z porem i krewetkami
+3
Zobacz galerię

Risotto z porem i krewetkami

podziel się:

Pozostałe wiadomości