ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
PORY ZAPIEKANE POD BESZAMELEM
Składniki:
4 młode pory
12 plastrów szynki
12 plastrów żółtego sera np. Gouda
natka pietruszki
Sos beszamelowy:
30 g masła
30 g mąki
500 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Od porów odetnij ciemne liście, umyj je pod bieżącą wodą i pokrój na trzy części. Następnie wrzuć do wrzącej i osolonej wody i gotuj około 10 minut. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni.
Przygotuj beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj, cienkim strumieniem wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gdy sos się zagotuje, dopraw go do smaku.
Pory odcedź. Każdy kawałek pora zawijaj w plasterek sera, a potem w plasterek szynki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej beszamelem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut na 200 stopni. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Pory zapiekane pod beszamelem
ZUPA SELEROWA Z CHIPSAMI Z SELERA
Skladniki:
1,5 średniego seler
2 małe ziemniaki
2 pory
1 cebula
szklanka śmietanki kremówki
2 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
garść pokrojonego selera naciowego
70 g sera z niebieską pleśnią
oliwa z oliwek
sól
pieprz
olej ryżowy Fine Food
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, od pora odetnij zielone liście, a białe części pokrój w talarki, czosnek posiekaj. Te trzy składniki przysmaż na odrobinie oliwy. Ziemniaki i jednego selera obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku, smaż przez chwilę, po czym dodaj bulion. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Wtedy użyj blendera i zmiksuj całość na gładką masę, dodaj śmietankę, zupę zagotuj i dopraw do smaku. Połówkę selera obierz obieraczką i pokrój na cienkie paski. Włóż je do miseczki wymieszaj z 1 łyżką oliwy, oraz solą, przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 10-15 minut, aż chipsy się przyrumienią. Gotową zupę selerową podawaj z selerem naciowym, pokruszonym serem oraz z chipsami selerowymi.
Zupa selerowa z chipsami z selera
RISOTTO Z POREM I KREWETKAMI
Składniki:
200 g ryżu arborio
około 1 l bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mały por
150 g małych krewetek
sól
pieprz
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka masła
50 ml białego wina
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj pokrojony w półplasterki por, a po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj, aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu (lub wody). Gdy zostanie wchłonięty, dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach), dodaj krewetki, a po 2 minutach masło i parmezan. Podawaj od razu.
Risotto z porem i krewetkami