"Dieta czy cud?”: bez glutenu, ale i bez efektu tygodniowej diety

"Dieta czy cud?”: Bez glutenu, ale i bez efektu tygodniowej diety
W 3. Odcinku 2. Sezonu programu „Dieta czy cud?” Kinga spróbowała modnej diety bezglutenowej. Początkowo była nią zachwycona – mogła do woli jeść specjalnej bezglutenowej pizzy czy słodyczy. Z czasem podobała jej się ona coraz mniej, bo zamiast tracić kilogramy, traciła jedynie oszczędności.

Moda na dietę bezglutenową pojawiła się wraz z popularyzacją badań na temat wpływu glutenu na choroby układu pokarmowego. Wobec narastającego zapotrzebowania w sklepach pojawia się coraz więcej produktów nie zawierających glutenu, czyli takich, które nie posiadają mieszaniny białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującej w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Dietę bezglutenową stosują celebrytki oraz celebryci, ludzie z pierwszych stron gazet. Teraz swoich sił postanowiła spróbować także Kinga.

Prowadząca program „Dieta czy cud?” postanowiła przez tydzień jeść wyłącznie takie bezglutenowe produkty. Ile chciała schudnąć? To już ciężko powiedzieć, bowiem nigdy nie udowodniono, że taka bezglutenowa dieta ma w jakikolwiek sposób wpływ na chudnięcie. Zwłaszcza, że w „bezglutenowej ofercie” nie brak wysokokalorycznych pozycji, takich jak pizza czy rurki z kremem.

Początkowo ta dieta bardzo się Kindze spodobała: mogła do woli jeść słodycze, ciasta czy fast-foody. Może smakowały nieco gorzej niż normalne, glutenowe, lecz wciąż lepiej niż to, co proponowane jest w innych dietach. Stopniowo nasza bohaterka zaczęła jednak dostrzegać ciemniejsze strony: wysokie ceny produktów oraz nienajlepszy skład: gluten zastępowany jest bowiem chemicznymi zamiennikami. Diety bezglutenowej osobom, które nie cierpią na uczulenie na gluten nie polecają także dietetycy.

3. odcinek 2. sezonu programu "Dieta czy cud?" zobaczysz jeszcze w:

środa, 25 marca, 21:40

czwartek, 26 marca, 14:25

sobota, 28 marca, 14:15

podziel się:

Pozostałe wiadomości