"Dieta czy cud?": dieta o niskim indeksie glikemicznym - zalety i pułapki

Dieta czy cud?: Kinga na diecie o niskim indeksie glikemicznym
"Dieta czy cud?": dieta o niskim indeksie glikemicznym - zalety i pułapki

Od jednej z koleżanek Kinga, testerka diet z "Diety czy cud?" dowiedziała się o istnieniu diety opartej o produkty o niskim indeksie glikemicznym.

- Indeks glikemiczny jest miarą tego, jak szybko podnosi nam się poziom cukru po zjedzeniu danego posiłku. Dieta o niskim indeksie glikemicznym pierwotnie została wymyślona dla osób chorych na cukrzycę lub insulinoporność. Tak naprawdę jest to bardzo trudna dieta i wymagająca - mówi dietetyk kliniczny dr Wanda Baltaza.

Kina postanowiła jednak spróbować swoich sił na tej diecie. Na śniadanie przygotowała sobie owsiankę, bo wyczytała, że płatki mają niski indeks glikemiczny, ale.. nie po ugotowaniu! Na obiad zrobiła kurczaka pieczonego z kaszą jaglaną i gotowaną marchewką. Co prawda i kurczak i marchewka mają niski indeks glikemiczny, ale kurczak jedynie bez skóry, a marchew surowa. Kasza jaglana ma natomiast bardzo wysoki indeks glikemiczny (aż 80)!

Zobaczcie, jak Kinga poradziła sobie z tą wymagającą dietą!

Cały 3. odcinek programu "Dieta czy cud?" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

środę, 16 października, 21:40

czwartek, 17 października, 15:15

sobotę, 19 października, 9:30

podziel się:

Pozostałe wiadomości