Bracia bliźniacy Hugo i Ross Turnerowie zdecydowali się poddać niezwykłemu eksperymentowi. Miał on na celu sprawdzenie, jaki wpływ na nasze zdrowie ma dieta wegetariańska. W tym celu przez trzy miesiące jeden z nich jadł wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego, drugi w swoim jadłospisie stawiał przede wszystkim na mięso, ryby i jaja, choć nie unikał też warzyw. Obaj panowie starali się prowadzić identyczny tryb życia: chodzili spać oraz wstawali o tych samych godzinach, wspólnie podejmowali się też aktywności fizycznych.
Po zakończeniu eksperymentu postanowili się podzielić swoimi odczuciami. Podstawową różnicą była kaloryczność potraw. Mężczyzna na diecie roślinnej musiał jeść znacznie więcej niż jego brat, by dostarczać swojemu organizmowi tyle samo kalorii. Badania po zakończeniu eksperymentu pokazały, że dieta mięsna wpłynęła na zwiększenie masy mięśniowej oraz poziomu tłuszczu w organizmie, dieta wegetariańska wręcz odwrotnie, a dodatkowo spowodowała zmniejszenie się złych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Te wyniki w programie „Dzień Dobry TVN” skomentowała dietetyczka Anna Radowicka. Już na wstępie zaznaczyła, że wnioski, do jakich doszli bracia wcale nie muszą mieć przełożenia na nasze organizmy. Każdy z nas jest bowiem inny i inaczej reaguje na bodźce oraz konkretne składniki pokarmowe. Kluczowe jest dopasowanie naszej diety tak, żeby najbardziej odpowiadała nam.
O tym doskonale wie Kinga Zawodnik, która przez 2. sezony programu „Dieta czy cud?” przetestowała na naszych oczach kilkanaście różnych diet. Spróbowała także diety wegetariańskiej, ale nie zdołała wytrwać na niej nawet tygodnia. Potrzeba jedzenia mięsa była od niej silniejsza i zdaniem psycholożki, która wówczas ją wspierała, jest to jak najbardziej naturalne. Nasza bohaterka musiała znaleźć dla siebie inny żywieniowy plan.
Gdyby jednak zdecydowała się na pozostanie na diecie wegetariańskiej, zdaniem Anny Radowickiej, mogłaby liczyć na większą ilość prozdrowotnych i ochronnych bakterii. Dietetyczka przypomina jednak, że jeśli decydujemy się na wegetarianizm lub weganizm, nie możemy zapomnieć o suplementowaniu białka. Jego źródłem są m.in. orzechy, pestki słonecznika i dyni, soczewica, ciecierzyca, komosa czy kasze.
Jeśli chcecie przypomnieć sobie inne diety testowane przez Kingę Zawodnik, sprawdźcie tutaj:
Te diety sprawdziły silną wolę Kingi Zawodnik w 2. sezonie programu "Dieta czy cud?"
Te diety sprawdziły silną wolę Kingi Zawodnik w 2. sezonie programu "Dieta czy cud?"