Siedem kilo mniej! Jednak waga leci w dół, bo już myślałam, że będzie tak stała całe wieki. Wyobraźcie sobie siedem kilogramowych torebek cukru ustawionych na stole. To przecież całe mnóstwo! Cudownie, że coraz mniej przypominam torbę, a coraz bardziej torebkę! Ale co ja zrobię z rodziną? Czy będę dla nich musiała gotować osobne posiłki?
KOMENTARZ DIETETYKA - AGATA ZIEMNICKA – ŁASKA
CZY TO DOBRZE, KIEDY DZIECI SĄ CHUDE?
Bardzo dobrze, że dzieci są chude, ale nie chodzi tylko o to, żeby dzieci były szczupłe i miały dobrą wagę. Chodzi o to, żeby dzieci były zdrowe. A tylko zdrowe, dobre jedzenie będzie np. wzmacniało ich odporność i budowało zdrowie na przyszłość. Czyli jak Ty jesteś na diecie i zaczynasz bardzo zdrowo jeść, to naucz tego od razu swoje dzieci. Jak już dzisiaj zaczniesz uczyć swoje dzieci, że pieczywo jest tylko pełnoziarniste, a do obiadu zawsze musi być surówka, to te dzieciaki, mimo, że będą się buntować, to w końcu sięgną po te rzeczy, bo nauczone są tego od Ciebie.
CO ZROBIĆ Z RESZTKAMI JEDZENIA, KTÓRE ZOSTAŁY PO DZIECIACH? KIEDYŚ JE DOJADAŁAM, TERAZ JAK JESTEM NA DIECIE JUŻ NIE MOGĘ.
Marnowanie jedzenia jest złym pomysłem, to prawda. Dobrze by było tak nauczyć się planować zakupy, żeby tego jedzenia wystarczało dokładnie na Wasze potrzeby, no ale to nie jest proste. Tylko pomyślmy, czy lepiej wyrzucić obgryzione skórki z chleba do kosza czy do Twojego ciała? Myślę, że też szacunek do samej siebie powinien być na tyle duży, żeby nie traktować swojego ciała jako miejsce na resztki. Jeżeli już naprawdę coś zostanie to zapakuj to do miski włóż do lodówki na następny posiłek.
Przepis – kotlet z mintaja i frytki z pietruszki
Składniki:
Frytki z pietruszki:
- 4 pietruszki
- kilka kropel oliwy
Kotlety z mintaja:
- 4 filety mintaja
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mleka
- ½ cebuli
- tymianek
Pietruszki obieramy i kroimy w paski. Wykładamy na blachę, kropimy oliwą i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Filety z mintaja blendujemy. Do ryby wrzucamy 1 jajko, dodajemy mąkę, mleko, cebulę starta na tarce, tymianek. Mieszamy. Formujemy kotlety. Wykładamy na blachę i do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.