Dzień 64
Znów zapytam jak dziecko: czemu człowiek chudnie tak wolno, czy nie można tego przyspieszyć? W świecie zup błyskawicznych, ultraszybkiego Internetu i fast - foodów, chudnięcie w tempie ślimaka wydaje się jakimś anachronizmem. Nie da się szybciej? Macie jakieś sposoby, byle zdrowe?
KOMENTARZ DIETETYKA - AGATA ZIEMNICKA – ŁASKA
CZY JEDZENIE NA DIECIE MUSI BYĆ DROGIE?
Wg najnowszej piramidy żywienia podstawą diety powinny być warzywa i owoce. Jeśli kupimy te, które są sezonowe i jeszcze krajowe, to na pewno nie wydamy dużo. Drogie jest mięso. I super, że jest drogie, bo my mięsa, szczególnie tego czerwonego, powinniśmy spożywać naprawdę minimalne ilości. Dlatego lepiej przerzucić się na ryby, a resztę posiłków obiadowych zasilić białkiem w postaci roślin strączkowych. To jest mit, że dieta zdrowa jest dietą drogą. Nie, tylko wystarczy skupiać się na swoim, a nie szukać egzotycznego wariactwa.
Przepis – kaszotto z indykiem
Składniki:
- 200 g piersi z indyka
- 1 pora
- 100 g szpinaku
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
- 100 g kaszy gryczanej
- ¾ szklanki wody, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka oliwy
- przyprawy: czosnek, oregano, sól, pieprz
Indyka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dokładnie smażymy. Dodajemy posiekany czosnek i pora, smażymy krótko, co chwile mieszając, do czasu aż por zmięknie. Wsypujemy suchą kaszę gryczaną, mieszamy z resztą składników i smażymy około 2 minut. Wlewamy gorącą wodę i sos sojowy. Po zagotowaniu gotujemy 5 minut. Dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską – gotujemy. Po odparowaniu nadmiaru płynu dodajemy szpinak.
Kalorie - 391 kcal/porcja
Cena – 5,51 zł