Pływają w barszczu, owijają się w krokiety i są domkiem dla krasnoludków. Grzyby, bo o nich mowa, to jeden z ulubionych składników polskich dań. Jak kupować grzyby? Jakich dokumentów wymagać od sprzedającego? Jak sprawdzić, czy są świeże? Czy grzyby to tylko ładny zapach i świetny smak? Czy mogą też być źródłem wartości odżywczych? W tym odcinku „Wiem, co jem” Katarzyna Bosacka sprawdzi również, czy prawdziwkowa w proszku jest prawdziwa! Pachnąca i piękna – bez choinki nie ma Świąt. Wiedzą o tym sprzedawcy, więc ich marża to aż połowa ceny iglaka! Jak kupić drzewko, żeby coś jeszcze zostało na prezenty? W specjalnym odcinku „Wiem, co kupuję” podpowiemy też, jak sprawdzić, czy choinka jest świeża i jak o nią dbać, by dłużej z nami została?
Dowiecie się też, jak poznać ciętą choinkę, którą handlarz wsadził do donicy, żeby nam ją sprzedać drożej. O choince można by wreszcie powiedzieć, że to symbol płodności z tipsami, który zastąpił w naszych domach dziada. Nie wiecie, o co chodzi? Przekonajcie się oglądając „Wiem, co kupuję”!
EMISJA 4. odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 16 grudnia o godz. 18:35.