Inspektorzy od żywności zwykle kontrolują sklepy i restauracje, ale nie tylko. Często ich praca przypomina pracę detektywa. Branża spożywcza to ogromny biznes, który przyciąga wielu oszustów. A oni z kolei narażają nas - konsumentów na poważne choroby. Częstym procederem spotykanym na wsiach jest kradzież mięsa, które później może trafić na nasze stoły. Takie mięso może nie nadawać się do spożycia, co więcej – może być groźne dla naszego zdrowia!
Wyobraźcie sobie, że właśnie zaczynacie pracę w sektorze spożywczym. Nie macie pojęcia, jak poruszać się w gąszczu przepisów. Możecie wtedy poprosić o pomoc inspektora od żywności! Dzięki niemu praca w barze, restauracji, czy sklepie stanie się znacznie prostsza
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że jedna trzecia zatruć pokarmowych ma miejsce w domu albo w miejscach pracy. Dlatego nasz inspektor skontroluje jakość przygotowywanego jedzenia w jednej z jednostek straży pożarnej. Do jakich dojdzie wniosków? A co z bezpieczeństwem i higieną zachowaną podczas robienia popularnej kanapki? Jest wiele zagrożeń wynikających z niewłaściwego przygotowania żywności. W skrajnych przypadkach mogą się one skończyć długotrwałym pobytem w szpitalu a nawet śmiercią. Co może się stać po zjedzeniu niedopieczonego kotleta? Przekonajcie się sami! Zapraszamy na pierwszy odcinek „Inspektorów od żywności"!
PREMIERA pierwszego odcinka drugiego sezonu "Inspektorów od żywności" w środę 8 października o godz. 19:40.
Powtórki odcinka:
sobota, 11 października, 13:40
niedziela, 12 października, 08:15
poniedziałek, 13 października, 15:25
wtorek, 14 października, 10:05