Zatrucia pokarmowe dotykają niemal każdego i są prawdziwą plagą ostatnich czasów. Co zrobić, by się ich ustrzec? W dzisiejszym odcinku "Inspektorzy od żywności" wezmą pod lupę kuchnie i zaplecza restauracyjne. W jakich warunkach przygotowywane jest jedzenie i czy właściciele lokali naprawdę przestrzegają zasad higieny?
Branża spożywcza przyciąga mnóstwo oszustów, którzy mogą narazić nasze zdrowie na poważny szwank. Niestosowanie się do norm bezpieczeństwa powoduje, że w jedzeniu mogą rozwijać się groźne bakterie i wirusy atakujące nasz przewód pokarmowy. Dlaczego nie można używać tej samej deski do krojenia warzyw i surowego mięsa? Jaką temperaturę powinna mieć lodówka, by przechowywane w niej produkty się nie psuły? Jakie ryzyko wiąże się z niewłaściwym przetwarzaniem surowych produktów?
W Wielkiej Brytanii restauracje, w zależności od wyników kontroli, otrzymują noty od 0 do 5. Oceny te są korygowane wraz z każdą kolejną inspekcją. Co zatem kryje się za kontuarami lokali i do jakich wykroczeń mogą dopuścić się właściciele niektórych z nich? Czy pracownicy śpiący w kuchni łamią zasady higieny? Dowiedziemy, że nieprawidłowe wykorzystanie pomieszczeń, w których jest przygotowane jedzenie, może drastycznie obniżyć jego jakość i przyczynić się do rozwoju groźnych bakterii. To samo tyczy się warunków jego przechowywania. Powiemy też, na co należy zwrócić szczególną uwagę, robiąc zakupy spożywcze na targach i bazarach/ Czy opakowania próżniowe, w których często sprzedawane jest mięso i wędliny, faktycznie ustrzegą nasze żołądki od przykrych skutków zatrucia pokarmowego? Przekonajcie się sami. Zapraszamy na kolejny odcinek naszego programu!
PREMIERA czwartego odcinka "Inspektorów od żywności" w środę, 24 grudnia, o 19:10.
Powtórki odcinka:
niedziela, 28 grudnia, 8:10
poniedziałek, 29 grudnia, 15:40
wtorek, 30 grudnia, 10:00
środa, 31 grudnia, 5:45