Około milion Brytyjczyków rocznie zatruwa się jedzeniem. O zatrucie nie jest trudno: mięso przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze, surowe jajka mające styczność z brudnym naczyniem, nie do końca wyszorowane ręce, brudna ścierka w kuchni – to potencjalne siedliska bakterii. W tym bardzo groźnej salmonelli.
W dzisiejszym odcinku wraz z "Inspektorami od żywności" sprawdzimy miejsca serwujące jedzenie na wynos. Badania wykazały, że jeden na pięć takich barów stwarza zagrożenie zatruciem. To gorzej niż w rosyjskiej ruletce... A tymczasem w każdy weekend, zwłaszcza ten zakrapiany, żołądki imprezowiczów domagają się kebaba, pizzy, frytek lub burgera. Higiena przestaje być priorytetem. Jednak przestrzeganie jej zasad jest konieczne!
W tym odcinku "Inspektorzy od żywności" poinstruują nas, na co trzeba uważać w kuchni. Na początek kilka rad dotyczących mycia rąk: szorujcie paznokcie, pod nimi gromadzi się najwięcej bakterii! Myjcie dokładnie... obie ręce, zdejmujcie biżuterie, bakterie bardzo ją lubią. Na kolejne porady – zapraszamy przed telewizory!
PREMIERA trzeciego odcinka "Inspektorów od żywności" w środę 1 października o godz. 19:35.
Powtórki odcinka:
sobota, 4 października, 13:25
niedziela, 5 października, 8:10
poniedziałek, 6 października, 15:20
wtorek, 7 października, 10:00