Jak się upewnić, że jedzenie jest świeże i zdrowe? Jak zbadać, czy przed nami nie spotkały się z nim myszy i karaluchy i że nie zawiera groźnych bakterii i wirusów? Zrobią to za nas "Inspektorzy od żywności"!
W dzisiejszym odcinku sprawdzą oni, co zawierają burgery dostępne w ulicznych budkach, barach i restauracjach, porównają ich smak i dadzą wskazówki, jakich burgerów unikać. Irlandzki sanepid zbadał 27 różnych burgerów – co pokazało badanie?
Zajmiemy się też... ryżem. Czy wiecie, że po ugotowaniu nie można go wielokrotnie podgrzewać? Aby się nie zatruć – powinien być od razu zjedzony lub szybko trafić do lodówki, gdzie może leżeć 1 dzień. A podgrzewać można go tylko raz!
Wraz z inspektorami zajmiemy się żywnością importowaną, która dociera do Wielkiej Brytanii drogą morską, gigantycznymi kontenerowcami. Zanim produkty trafią na rynek, są dokładnie kontrolowane. Gorzej jest z żywnością, którą przywożą pasażerowie samolotów. Na wszystkich lotniskach istnieją służby, które kontrolują to, co przywozimy, jednak nie da się sprawdzić każdej walizki... Bardzo pomocna jest w tym Bindy. Kim ona jest i dlaczego celnicy dokładnie przetrząsają bagaże, przy których Bindy siada? Przekonacie się, oglądając kolejny odcinek naszego programu!
PREMIERA trzeciego odcinka "Inspektorów od żywności" w środę 17 grudnia o godz. 19:10.
Powtórki odcinka:
sobota, 20 grudnia, 13:25
niedziela, 21 grudnia, 8:20
poniedziałek, 22 grudnia, 15:55
wtorek, 23 grudnia, 10:05