Biały, kremowy, puszysty i zdrowy. Naturalny, z owocami, ze zdrowymi bakteriami. Do płatków zamiast mleka, do zupy zamiast śmietany, do sosów zamiast majonezu. Grecki, bułgarski i nasz - polski. Jogurt! Na jogurty wydajemy 2 mld złotych rocznie, już prawie tyle samo, co na naszą ulubioną śmietanę lub kefir. Przepis na jogurt jest prosty – mleko plus bakterie jogurtowe. Ale dziś producenci dręczą mleko na różne sposoby – pasteryzują, zagęszczają, dosładzają. Czy taki udziwniony, posłodzony i sztucznie pokolorowany jogurt, to jeszcze jogurt? Czy w tym truskawkowym znajdziemy truskawki? Czy ten light nas odchudzi? Czy w polewie i kremie jogurtowym są dobroczynne bakterie jogurtowe? W czwartym odcinku „Wiem, co jem” Kasia Bosacka sprawdzi, jak kupować jogurt, by nie mieć potem kwaśniej miny.
A w „Wiem co kupuję”: w czym skutecznie upierzemy nasze ciuchy, a nie portfele. Kiedyś do prania używano po prostu wody z mydlinami. Dziś mamy proszki, płyny i kapsułki. Do czarnego, do białego, do koloru. Lepszy więc będzie drogi płyn zachwalany w reklamie czy tani mało znany proszek? Czy te do czarnego naprawdę zachowują kolor na dłużej? I co najlepiej poradzi sobie z uporczywym brudem, jaki potrafią stworzyć tylko przedszkolaki?
EMISJA czwartego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 20 sierpnia o godz. 11:25.
Powtórki odcinka:
niedziela, 20 sierpnia, 19:30
wtorek, 22 sierpnia, 21:40
czwartek, 24 sierpnia, 17:25
sobota, 26 sierpnia, 9:00
Czym prać?