Wirusy, zarazki... na choroby są sposoby! Pigułki, syropy, krople ... a może lepiej czosnkiem w grypę? Dziś leki z kulinarnej apteki, czyli kuchnia na przeziębienie. Polacy są srebrnymi medalistami w kategorii lekomanów Europy. Na preparaty na przeziębienie i grypę rocznie wydajemy 1,5 mld złotych! Tymczasem zamiast obciążać portfel tymi wydatkami, a wątrobę kolejnymi lekami, możemy sięgnąć po naturę.
W dziesiątym odcinku „Wiem, co jem" Kasia Bosacka sprawdzi, czy to, co producenci zachwalają jako „zdrowie z natury" faktycznie nim jest? W tym odcinku zobaczycie też nasz eksperyment. Sprawdziliśmy, czy pod nazwą „babciny" i w ładnym opakowaniu da się sprzedać najtańszy produkt za podwójną cenę. Obejrzyjcie koniecznie!
A w „Wiem, co kupuję" podniesie się temperatura, bo podpowiemy Wam, jak kupić termometr. Od marca 2009 roku ze względu na szkodliwość Komisje Europejska wycofała termometry rtęciowe z produkcji i sprzedaży. Zamiast nich pojawiły się termometry bezrtęciowe z alkoholem lub galem. Który lepszy? A może lepszy elektryczny? Jaki dla dorosłych, a jaki dla dzieci?
Będzie też wszystko o termometrach za oknem. Który będzie najbardziej niezawodny? Nie zapomnimy też o tych, dla których pogoda to hobby i pokażemy, jak działa stacja pogodowa. Wreszcie będzie coś dla zapalonych kucharzy, czyli termometr kuchenny. Obejrzyjcie koniecznie, żeby potem w sklepie nie dostać białej gorączki. Zapraszamy!
EMISJA dziesiątego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 8 lutego o godz. 11:30.
Powtórki odcinka:
wtorek, 10 lutego, 20:40
czwartek, 12 lutego, 10:45
piątek, 13 lutego, 7:30
sobota, 14 lutego, 10:35