Zupka z kubka, ziemniaczki z paczki, babeczka z kubeczka. Dla starych kawalerów, pracoholików i studentów. Co trzeci Polak co najmniej raz w tygodniu żywi się jedzeniem z proszku. Co mają w sobie te zmumifikowane cuda, że tak często po nie sięgamy?
Często opakowania produktów w proszku wabią smakowitymi hasłami: „Polski smak", „Wybitna", „Domowa", tyle że w środku znajdziemy substancję o nazwie butylohydroksyanizol, który w nadmiarze prowadzi do zaburzeń pracy wątroby, nerek, żołądka i tarczycy. W trzecim odcinku „Wiem, co jem" sprawdzimy, co jeszcze przesypuje się w tych magicznych torebkach.
Kasia Bosacka zadzwoni też do producentów sproszkowanych „smakołyków" i zapyta, czy wiedzą, co jest w ich składzie. Dowie się też, czy sami producenci jedzą własne wyroby! Jakie odpowiedzi usłyszy? Specjalnie dla Was urocze studentki z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy przygotują swoją własną ogórkową z proszku! Tego nie możecie przegapić!
A w „Wiem, co kupuję" dowiemy się, czego używać do kąpieli. Sprawdzimy, które kosmetyki pozwolą nam rozkoszować się relaksem, a które tylko mydlą nam oczy swoim pięknym opakowaniem, a tak naprawdę mogą uczulić lub pozbawić skórę witalności. Nie będziemy z Wami „lecieć w kulki" - wręcz przeciwnie, pokażemy Wam wszelkiego rodzaju kulki, pastylki oraz babeczki, których lepiej do wanny nie wrzucać! Sprawdzimy także domowe sposoby na kąpiel. Zapraszamy!
EMISJA trzeciego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 14 czerwca o godz. 11:15.
Powtórki odcinka:
środa, 17 czerwca, 21:55
czwartek, 18 czerwca, 18:35
piątek, 19 czerwca, 15:10
sobota, 20 czerwca, 11:05