W Wielkiej Brytanii jest 600 tys miejsc sprzedających jedzenie. Są to bary, restauracje, supermarkety, targi i wszelkiego rodzaju stragany i budki. Za pilnowanie w nich czystości i przestrzegania zasad higieny odpowiedzialnych jest tylko... 3 tys. osób.
Dziś pokażemy, jak zakażone mleko i mięso mogą dostać się na Wasz stół. Razem z inspektorami od żywności wpadniemy do małych punktów gastronomicznych serwujących „szybkie jedzenie" i przekonamy się wspólnie, czy aby nie bezpieczniej jest natychmiast się z nich ewakuować...
W nowoczesnym laboratorium obejrzymy pod mikroskopem groźne bakterie a w wielkim gospodarstwie hodującym bydło – tajemnicze, niezidentyfikowane krowy. Dowiemy się, co to takiego „cofanie przebiegu krów" i czy jest ono odpowiedzialne za liczne choroby. Inspektorzy udzielą też cennych rad, jak uniknąć zatrucia przygotowując przyjęcie dla dużej grupy osób. Pouczą nas też, co robić, aby potrawy przechowywane w lodówce dłużej zachowały świeżość. Zapraszamy!
PREMIERA drugiego odcinka "Inspektorów od żywności" w środę 24 września o godz.
Powtórki odcinka:
sobota, 27 września, 14:15
niedziela, 28 września, 7:50
poniedziałek, 29 września, 16:00
wtorek, 30 września, 10:40