Karolina Szaciłło przez lata zmagała się ze zbędnymi kilogramami. Diety cud, intensywne treningi. Waga spadała, ale później wracała – z nawiązką. Przez 10 lat Karolina zamiast schudnąć, przytyła ponad 25 kilogramów. Po poznaniu Macieja Szaciłło, eksperta od zdrowego odżywiania, Karolina zaczęła pracować nie tylko nad zawartością talerza, ale również... głowy. Poddała szczegółowej analizie swoje nawyki i zrozumiała, że je nie wówczas, kiedy pojawia się głód, lecz wówczas, gdy pojawiają się emocje. Od tego momentu zaczęła pracę nad zmianą myślenia i stylu życia, szukając jednocześnie sposobu odżywiania, który sprawi, że będzie czuła się komfortowo. Udało się jej. Jest szczupła i szczęśliwa. Teraz czas na Ciebie!
Samopoczucie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne, jest ściśle powiązane z poziomem energii. Kiedy jest on wysoki, jest się szczęśliwym. Spada wówczas podatność na stres czy depresję. Ludzie szczęśliwi najczęściej jedzą mniej. Pozytywnie nastawiona osoba nie będzie mieć potrzeby zaspokajać jedzeniem deficytów emocjonalnych. Podobnie sprawa ma się ze snem – drugim z czterech źródeł energii wymienianych przez medycynę Wschodu. Kiedy jest się niewyspanym, ma się wzmożony apetyt. Organizm próbuje zrównoważyć deficyt energetyczny powstały w wyniku nieprzespanej nocy. Oddech to trzecie źródło energii. Warunkuje życie. Daje tlen, który z kolei bierze udział w procesie spalania pożywienia. Co powstaje w jego trakcie? Energia. Ostatnim jej źródłem wymienianym przez medycynę Wschodu jest pożywienie. Kalorie to najbardziej dosłowny sposób na dodanie sobie energii. W pożywieniu zawarte są również życiodajne witaminy, przeciwutleniacze, enzymy i minerały.
"Jem (to co) kocham i chudnę" zdecydowanie wykracza poza poradnik zdrowego odżywiania. Ta książka ma moc, powstała bowiem w wyniku współpracy zaprzyjaźnionych specjalistów. Przepisy razem z Karoliną przygotował jej mąż, ekspert od zdrowego żywienia – Maciej Szaciłło. Część somatoterapeutyczną przygotowała Emilia Żurek, psychosomatoanalityk, mediator, coach i ekspert w międzynarodowych projektach coachingowych. Z kolei nadzór merytoryczny nad wszystkimi przepisami prezentowanymi książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny
TVN Style poleca!