"Jestem z Polski": Oto najsłodsze miejsce w Pistoi!

Jestem z Polski: Jak odbywa się produkcja cukierków w Pistoi?
"Jestem z Polski": Jak odbywa się produkcja cukierków confetti w Pistoi?
Chociaż wycieczka po Pistoi w towarzystwie Asi miała wiele wyjątkowych punktów - ten był zdecydowanie... najsłodszy! Cukierki, od wielu lat produkowane w manufakturze, do której zabrała nas bohaterka 4. odcinka 11. sezonu "Jestem z Polski" - wykorzystywane są podczas różnych okazji i uroczystości, między innymi jako prezenty dla gości. Zobaczcie, jak odbywa się produkcja włoskich confetti.

W manufakturze cukierków w Pistoi produkowane jest ponad 300 różnych rodzajów tych słodyczy! Nic dziwnego - sam sklep, do którego Joasia zabrała nas w 4. odcinku "Jestem z Polski 11" funkcjonuje już ponad 100 lat, a tradycja produkcji cukierków w toskańskim mieście - trwa znacznie, znacznie dłużej.

Do produkcji confetti (bo tak nazywają się te włoskie pyszności) wykorzystuje się rzemieślnicze urządzenia, w których umieszczane są bazowe składniki cukierków (np. migdały, czekolada lub nasiona kolendry). Pod wpływem obrotów maszyny - słodycze rosną i formują się w swoje ostateczne kształty. Zobaczcie, który element produkcji confetti najbardziej zaskoczył bohaterkę odcinka "Jestem z Polski". Zachęcamy także do obejrzenia jego całości!

4. odcinek 11. sezonu programu "Jestem z Polski" na naszej antenie obejrzycie jeszcze:we wtorek 25 kwietnia, 21:05w czwartek 27 kwietnia, 13:25

podziel się:

Pozostałe wiadomości