"Jestem z Polski": niedźwiedź i renifer czyli tradycyjna kuchnia lapońska

Jestem z Polski: tradycyjna kuchnia lapońska
Jestem z Polski: tradycyjna kuchnia lapońska
Mięso z niedźwiedzia i renifera? Niektóre dania w tradycyjnej lapońskiej restauracji mogą zaskakiwać. Asia pokazała nam je w 4. odcinku 5. sezonu programu "Jestem z Polski".

Jedno jest pewne: kuchnia fińska z pewnością nie jest idealna dla wegan czy wegetarian. Gdy bohaterka 4. odcinka 5. sezonu programu "Jestem z Polski" zabrała nas na obiad do tradycyjnej lapońskiej restauracji zlokalizowanej w Rovaniemi, trudno było tutaj znaleźć dania jarskie. Mięso jest podstawą gastronomii w tym mieście położonym na dalekiej północy. Choć, jak można było zobaczyć wcześniej, podczas spaceru po lesie, z łatwością można znaleźć tutaj także jagody!

Nie na owoce, a na przystawkę z mięsem z niedźwiedzia i drugie danie w postaci polędwicy oraz średnio wysmażonego steka z renifera zdecydowała się Asia na obiad. Mieszkająca w Finlandii Polka zabrała nas do knajpy o bardzo etnicznym wystroju. Bardzo tradycyjne były też polecane w karcie potrawy. Tym razem tradycja szła w parze z jakością, bowiem jak przyznała Polka, otrzymane danie było przepyszne!

4. odcinek 5. sezonu programu "Jestem z Polski" zobaczycie jeszcze w:

niedziela 27 września, 16:30

wtorek 29 września, 21:25

środa 30 września, 15:50

czwartek 1 października, 14:05

podziel się:

Pozostałe wiadomości