4. KANAPKI DOSKONAŁE
CLUB SANDWICH Z KURCZAKIEM
Składniki:
3 kromki chleba tostowego 1,20 zł Miękkie awokado 2,49 zł 1 jajko 0,35 zł 3 plasterki bekonu 0,66 zł 1 pomidor 0,45 zł Kilka liści sałaty 0,45 zł 1 pierś z kurczaka 8,50 zł 1 cebula 0,27 zł 2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł 1 ząbek czosnku 0,21 zł Świeży tymianek 0,50 zł 1 papryczka chilli 0,20 zł 1 cytryna 0,94 zł 2 łyżki majonezu 0,45 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 złChipsy: 2 ziemniaki 0,25 zł Sól 0,01 zł Olej do smażenia 4,09 zł
RAZEM: 21,25 zł
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki (użyj do tego tarki) , wymieszaj je w misce z olejem (około 2 łyżki), solą, następnie wrzuć plasterki na rozgrzany olej. Odsącz nadmiar tłuszczu ręcznikami papierowymi. By przygotować pastę obierz i rozdrobnij widelcem awokado, dodaj cebulkę, papryczkę chilli, ząbek czosnku i dopraw do smaku przyprawami oraz sokiem z cytryny. Pierś kurczak pokrój w plastry, obsyp solą, pieprzem i ziołami, usmaż na patelni grillowej. Plasterki bekonu połóż na patelni lub grillu i odczekaj kilka minut aż staną się chrupiące. Kromki chleba tostowego ułóż na rozgrzanym grillu. Chrupiące kromki posmaruj majonezem, ułóż na nich liście sałaty, pomidora i bekonu, przykryj kolejnymi kromkami, na nich połóż pastę z awokado jajko na twardo i przykryj kolejnymi kromkami. Całość zepnij wykałaczkami i przekrój, podawaj z chipsami. Smacznego!
CROQUE MADAME Z JAJKIEM SADZONYM
2 duże kromki chleba 0,90 zł
50g sera gruyere 1,20 zł 1 łyżka ostrej musztardy 0,49 zł 2 plasterki gotowanej szynki 0,30 zł 2 jajka 0,70 zł Garść sałat 4,00 zł 100g fasolki szparagowej 0,49 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 złBeszamel: 250ml mleka 0,65 zł 1 łyżka mąki 0,05 zł 1 łyżka masła 0,10 zł Szczypta gałki muszkatołowej 0,20 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł Sok: 2 jabłka 1,20 zł 2 łodygi selera naciowego 1,99 zł Garść szpinaku 2,49 zł Ogórek 0,31 zł
RAZEM: 15,13 zł
Przygotowanie:
Dwie kromki chleba posmaruj musztardą, posyp startym serem, ułóż plasterki szynki i podpiecz na grillu lub włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill i temperaturą 200 stopni. Z podanych składników przygotuj beszamel, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W międzyczasie ugotuj fasolkę al. dente, pokrój i wymieszaj z sałatą, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Gotowe kanapki podawaj z sałatką i jajkami sadzonymi usmażonymi wcześniej na odrobinie masła. By przygotować umieść podane składniki w sokowirówce. Smacznego!
BURGER
250g mielonego mięsa wołowego 2,50 zł Szczypta pieprzu syczuańskiego 0,03 zł Szczypta kminu 0,20 zł Szczypta słodkiej papryki 0,20 zł Szczypta ostrej papryki 0,20 zł Szczypta kurkumy Appetita 0,20 zł 1 bułka 0,60 zł 1 pomidor 0,45 zł Żółta papryka 1,20 zł Kilka liści sałaty 0,45 zł Roszponka 0,50 zł 1 łyżka majonezu 0,49 zł 1 łyżka keczupu 0,49 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł Surówka: 2 marchewki 0,54 zł 3 cm świeżego imbiru 3,42 zł Pestki granatu 0,90 zł Świeża kolendra 0,09 zł 1 łyżka oliwy z oliwek 0,20 zł Sok z limonki 1, 25 zł
RAZEM: 13,94 zł
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj z przyprawami, podziel na kilka małych porcji i smaż z obu stron na patelni lub grillu. Paprykę pokrój i grilluj wraz z bułką. Marchewkę obierz obieraczką tak, aby powstało coś na kształt marchewkowego tagiatelle. Wymieszaj ją z paskami granatu, drobno posiekanym imbirem, kolendrą, sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Na talerzu ułóż roszponkę i sałatę. Spód bułki posmaruj majonezem do jego środka włóż mięso, liście sałaty, lasterki pomidora, paprykę i przykryj drugą połówką bułki.