Karp po laotańsku

Pascal u brzegu największego wodospadu w Laosie
Pascal u brzegu największego wodospadu w Laosie

Dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 minutCzas gotowania: 20 minut Składniki:2 małe karpie (lub podobne słodkowodne ryby dwufiletowe) - albo 1 duży6 małych pomidorów pokrojonych na ćwiartki200 g surowej „fasoli kilometrowej” lub zielonej fasoli szparagowej – pokrojonej na kilkucentymetrowe kawałki1 cienkie kłącze galangalu (imbiru tajskiego) lub zwykłego imbiru, drobno pokrojone3 papryczki chili „oko ptaka” bez pestek (lub inne ostre papryczki chili)1 duża cebula pokrojona w kosteczkęZioła: listki z 1 pęczka mięty i 1 pęczka kolendrySok z jednej limonki2 łyżki sosu ostrygowego1 łyżeczka sosu rybnego nioc mam lub nam pla (w oryginalnym przepisie użyto padaek, ale trudno o niego w Polsce)Ryba:Oskrob ryby z łusek i je wypatrosz: ostrym giętkim nożem zrób nacięcie od odbytu w stronę głowy na całej długości. Wnętrzności wyjmij ręką, zaczynając od strony głowy. Łyżką przeciągnij po kręgosłupie, by usunąć twardą żyłkę środkową. Wypłucz dokładnie wnętrze ryby z krwi pod bieżącą wodą.Filetuj ryby. Zacznij od skrzeli w stronę głowy (chwyć za płetwę), a potem odwróć nóż i płaskim pociągnięciem odetnij filet przez środek ości. Od każdego filetu odetnij kawałeczek mięsa od strony brzucha, w którym jest pełno cieniutkich, bardzo ostrych ości.Przygotowanie:Posól ryby. Pieprz jest zbędny, jeśli dodasz dużo chili.Na patelni podgrzej olej i usmaż ryby. Tłuszcz musi być gorący, inaczej ryba przyklei się do dna! Zacznij od strony mięsa, bo inaczej kawałek się wygnie.Wyjmij ryby z patelni i delikatnie odłóż lub włóż do piekarnika (na 60 st.), żeby nie ostygła zupełnie podczas przygotowywania sosu.Sos:W garnuszku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę razem z chili przez dwie minuty. Olej będzie miał zaostrzony smak.Dodaj fasolę i galangal. Podsmaż ponownie, a kiedy fasola będzie „al dente”, dodaj pomidory. Gotuj 3-4 minuty, w zależności od tego, jak twarde są pomidory. Nie mieszaj za dużo, bo się rozpadną.Dodaj dwie łyżki sosu ostrygowego. Jeśli potrawa jest za mało słona, dodaj jeszcze łyżeczkę sosu rybnego.Polej sokiem z limonki do smaku.Dodaj zioła – listki całe lub pokrojone, ale nie drobno posiekane.Wyłóż sos do miseczki i ułóż na nim rybę. Udekoruj kilkoma listkami ziół.Gotowe!Bon Appetit

podziel się:

Pozostałe wiadomości