Katarzyna Bosacka nominowana do prestiżowej międzynarodowej nagrody!

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka o książce "Bosacka po polsku"

Gourmand Awards to najbardziej prestiżowa nagroda, przyznawana od 1995 roku przez międzynarodowe jury autorom najlepszych książek kulinarnych na świecie. Książka Katarzyny Bosackiej "Bosacka po polsku" znalazła się w gronie polskich nominowanych do tej nagrody.

- Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej - pisze o swojej książce Kasia. - Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami!

Książka Kasi - jako jedyna polska pozycja w tej kategorii - została nominowana w kategorii "TV Celebrity Chef - continental Europe". Inni polscy autorzy, którzy mają szansę powalczyć o kulinarnego Oskara to:

Magda Gessler za "Wielkanoc ze smakiem" (kategoria: Entertaining)

Marta Jas-Baran i Tamara Choraczewska za "Mniam mniam" (kategoria: Innovative)

Małgorzata Konarzewska za "Technologię gastronom. z towarozn." (kategoria: Professionals)

Kasia i Zosia Politowskie za książkę "Jajko" (kategoria: Breakfast)

Karolina Gawrońska za "Wegańskie słodycze" (kategoria: Vegan)

Kaja Nowakowska za "Dzikie smaki" (kategoria: Mushrooms and Truffles)

Przemysław Ignaszewski za "Vegenerata bieg przez kuchnie, czyli szalone menu ultramaratończyka" (kategoria: Vegetarian)

Stanisław Trela za "Ciasta i ciasteczka. Uroki słodkiej kuchni" (kategoria: Pastry for public)

Ewa Wachowicz za "Ewa gotuje szybko" (kategoria: Easy Home Recipes)

Jagoda Podkowska za "Run & cook" (kategoria: Sport and Nutrition)

Samar Khanafer za "Szafran, mięta i kardamon" (kategoria: Spices and Herbs)

siostry Bukowskie za "Słodko-Zdrowe" (kategoria: Family)

dr Ewa Dąbrowska za "Dietę warzywno-owocową" (kategoria: Health & Nutrition Institutions/Doctors)

Dominika Wójciak za "Prosto pysznie do pudełka" (kategoria: Diet)

Danuta Awolusi za "Odchudzanie zaczyna się w głowie" (kategoria: Food writing)

Sylwia Majcher za "Kuchnię zerowaste" (kategoria: Sustainable Food)

Bożena Kropka za "Ugotuj sobie zdrowie" (kategoria: Health and Nutrition, for the public)

Barbara Jakimowicz-Klein za "Współczesną kuchnię chińską" (kategoria: Chinese)

Maia Sobczak za "Qmam kasze do ostatniego okruszka" (kategoria: Indian / Sri lanka)

Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejowska-Stuhr za "Ucztę dla maluszka" (kategoria: Eastern Europe)

Magdalena Tomaszewska-Bolalek za "Tradycje kulinarne Finlandii" (kategoria: Scandinavian)

Bartek Kiezun za "Italia do zjedzenia" (kategoria: Italian)

Urszula Mijakoska za "Projekt młodość" (kategoria: Digital Book for sale)

Suzy Wengel za "Sense. Chudnij rozsądnie" (kategoria: Translation)

Iwona Zasuwa za "Smakoterapię 2" (kategoria: Series)

Nigella Lawson "Przy moim stole" (kategoria: Foreign Rights Buyer)

Joanna i Tomasz Jakubiak za "Ugotuj mi, tato" (kategoria: Design)

Anka Dziedzic za "Dietę na luzie" (kategoria: Blogger / Social Media printed book)

Joanna Jakubiuk za "Ziemniaka" (kategoria: First Book)

Książka "MasterChef Junior. Trzecia edycja", której współautorem jest zwycięzca Bartosz Kwiecień, ma natomiast szansę na główną nagrodę w kategorii: Special Awards.

Trzymamy kciuki za Kasię i pozostałych Polaków w zestawieniu!

podziel się:

Pozostałe wiadomości