Gourmand Awards to najbardziej prestiżowa nagroda, przyznawana od 1995 roku przez międzynarodowe jury autorom najlepszych książek kulinarnych na świecie. Książka Katarzyny Bosackiej "Bosacka po polsku" znalazła się w gronie polskich nominowanych do tej nagrody.
- Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej - pisze o swojej książce Kasia. - Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołąbków będzie z Wami!
Książka Kasi - jako jedyna polska pozycja w tej kategorii - została nominowana w kategorii "TV Celebrity Chef - continental Europe". Inni polscy autorzy, którzy mają szansę powalczyć o kulinarnego Oskara to:
Magda Gessler za "Wielkanoc ze smakiem" (kategoria: Entertaining)
Marta Jas-Baran i Tamara Choraczewska za "Mniam mniam" (kategoria: Innovative)
Małgorzata Konarzewska za "Technologię gastronom. z towarozn." (kategoria: Professionals)
Kasia i Zosia Politowskie za książkę "Jajko" (kategoria: Breakfast)
Karolina Gawrońska za "Wegańskie słodycze" (kategoria: Vegan)
Kaja Nowakowska za "Dzikie smaki" (kategoria: Mushrooms and Truffles)
Przemysław Ignaszewski za "Vegenerata bieg przez kuchnie, czyli szalone menu ultramaratończyka" (kategoria: Vegetarian)
Stanisław Trela za "Ciasta i ciasteczka. Uroki słodkiej kuchni" (kategoria: Pastry for public)
Ewa Wachowicz za "Ewa gotuje szybko" (kategoria: Easy Home Recipes)
Jagoda Podkowska za "Run & cook" (kategoria: Sport and Nutrition)
Samar Khanafer za "Szafran, mięta i kardamon" (kategoria: Spices and Herbs)
siostry Bukowskie za "Słodko-Zdrowe" (kategoria: Family)
dr Ewa Dąbrowska za "Dietę warzywno-owocową" (kategoria: Health & Nutrition Institutions/Doctors)
Dominika Wójciak za "Prosto pysznie do pudełka" (kategoria: Diet)
Danuta Awolusi za "Odchudzanie zaczyna się w głowie" (kategoria: Food writing)
Sylwia Majcher za "Kuchnię zerowaste" (kategoria: Sustainable Food)
Bożena Kropka za "Ugotuj sobie zdrowie" (kategoria: Health and Nutrition, for the public)
Barbara Jakimowicz-Klein za "Współczesną kuchnię chińską" (kategoria: Chinese)
Maia Sobczak za "Qmam kasze do ostatniego okruszka" (kategoria: Indian / Sri lanka)
Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejowska-Stuhr za "Ucztę dla maluszka" (kategoria: Eastern Europe)
Magdalena Tomaszewska-Bolalek za "Tradycje kulinarne Finlandii" (kategoria: Scandinavian)
Bartek Kiezun za "Italia do zjedzenia" (kategoria: Italian)
Urszula Mijakoska za "Projekt młodość" (kategoria: Digital Book for sale)
Suzy Wengel za "Sense. Chudnij rozsądnie" (kategoria: Translation)
Iwona Zasuwa za "Smakoterapię 2" (kategoria: Series)
Nigella Lawson "Przy moim stole" (kategoria: Foreign Rights Buyer)
Joanna i Tomasz Jakubiak za "Ugotuj mi, tato" (kategoria: Design)
Anka Dziedzic za "Dietę na luzie" (kategoria: Blogger / Social Media printed book)
Joanna Jakubiuk za "Ziemniaka" (kategoria: First Book)
Książka "MasterChef Junior. Trzecia edycja", której współautorem jest zwycięzca Bartosz Kwiecień, ma natomiast szansę na główną nagrodę w kategorii: Special Awards.
Trzymamy kciuki za Kasię i pozostałych Polaków w zestawieniu!
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN