Dla 2 osób
Czas przygotowania 10 minut
Czas pieczenia 6 minut
Składniki:
8 dużych krewetek – oczyszczonych z jelit
Pięć plasterków z grubego korzenia imbiru – drobno posiekanych
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 bardzo drobno posiekana szalotka
Pół pęczka mięty
Pół pęczka kolendry
2 łyżki sosu rybnego ngoc mam
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
Pół łyżeczki curry
Przygotowanie:
Marynata
W miseczce wymieszaj imbir, czosnek i szalotkę tak, żeby całość miała konsystencję papki. Możesz wykorzystać do tego moździerz lub mikser.
Dodaj posiekaną miętę i kolendrę.
Dolej dwie łyżki sosu rybnego ngoc mam, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oleju, a następnie wsyp pół łyżeczki curry. Całość zamieszaj.
Grillowane krewetki
Oczyszczone krewetki dodaj do marynaty, lekko zamieszaj i odstaw na 5 minut.
Rozgrzej grill. Marynowane krewetki opiekaj po 3 minuty z każdej strony.
Na koniec polej krewetki pozostałą częścią marynaty.
Bon appetit!