KURCZAK
KOTLETY DROBIOWE Z PUREE SELEROWYM
Składniki:
Pojedyncza pierś z kurczaka Zagrodowego 4,45 zł
1 łyżka mąki 0,04 zł
1 jajko 0,35
Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł
2 łyżki orzechów włoskich 1,80 zł
2 łyżki bułki tartej 0,20 zł
1 średni seler 0,88 zł
500ml mleka 1,30 zł
2 łyżki masła 0,20 zł
Olej do smażenia 0,10 zł
Natka pietruszki 0,50 zł
2 buraki 0,62 zł
3 marchewki 0,81 zł
1 łyżka miodu 0,61 zł
1 główka czosnku 1,49 zł
Gałązka rozmarynu 0,19 zł
RAZEM: 13,87 zł
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przekrój w poprzek, mięso rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw do smaku. Bułkę tartą wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami. Mięso obtocz w mącę, następnie zamocz w roztrzepanym jajku a następnie obsyp bułką tartą i orzechami. Kotlety smaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Buraki i marchewki dokładnie umyj, pokrój i przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj rozmaryn, czosnek, miód, sól. Zapiekaj około 50 minut w temperaturze 190 stopni. Seler obierz, pokrój w drobną kostkę i gotuj w mleku do miękkości, dopraw solą. Po tym czasie zblenduj seler na gładkie puree, dodaj masło. Kotlety drobiowe podawaj z puree i pieczonymi warzywami oraz natką pietruszki.
UDKA KURCZAKA Z PAPRYKĄ
Składniki:
2 udka kurczaka 8,90 zł
1 łyżka soku z cytryny 0,94 zł
1 łyżka ostrej musztardy 0,49 zł
1 łyżka musztardy francuskiej 0,18 zł
2 łyżki jasnego miodu 1,22 zł
Szczypta słodkiej papryki 0,28 zł Szczypta ostrej papryki 0,18 zł
2 gałązki rozmarynu 0,98 zł
3 papryki (żółta, czerwona, zielona) 4,13 zł
2 łyżki kaparów 1,10 zł
Natka pietruszki 0,50 zł
Oliwa z oliwek 0,10 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł
RAZEM: 19,03 zł
Przygotowanie:
Kolorowe papryki włóż do piekarnika o temperaturze 210 stopni na około 30 minut aż skórka mocno się zarumieni. Gdy papryki wystygną obierz je ze skórki, pozbądź się pestek, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z kaparami, dodaj oliwę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny, suszoną papryką, miodem, przyprawami, zalej marynatą mięso i jeśli masz czas zostaw na kilka godzin w lodowce. Udka przełóż do rękawa do pieczenia, zapiecz około godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowe mięso podawaj z sałatką z pieczonej papryki.
KURCZAK TIKKA MASALA
Składniki:
1 pierś z kurczaka 4,45 zł
Marynata:
2 łyżki jogurtu naturalnego 0,29 zł
1 łyżka oliwy z oliwek 0,10 zł
Szczypta słodkiej papryki 0,28 zł Szczypta ostrej papryki 0,18 zł
Duża szczypta garam masala 0,68 zł
Łyżeczka startego imbiru 0,24 zł
Szczypta kurkumy 0,23 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł
Sos:
100ml passaty pomidorowej 0,70 zł
200g pomidorków cherry 3,04 zł
½ czerwonej cebuli 0,12 zł
1 ząbek czosnku 0,21 zł
2cm świeżego imbiru 3 zł
½ małej papryczki chili 3,30 zł
1 łyżka masła klarowanego 0,10 zł
Świeża kolendra 3,99 zł
2 łyżki kwaśnej śmietany 0,28 zł
Ryż jaśminowy 0,34 zł
Szczypta cynamonu 0,19 zł Appetita
RAZEM: 22,01 zł
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, obtocz w niej kurczaka pokrojonego w grubą kostkę, odstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po zamarynowaniu kurczaka zgrilluj na mocno rozgrzanej patelni z olejem. (Dla ułatwienia możesz nabić mięso na patyczki do szaszłyków). Mocno rozgrzej patelnie, następnie dodaj masło, posiekany czosnek, połowę cebuli, chili i imbir, po chwili dodaj pokrojone pomidorki i passatę, gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj wcześniej zgrillowanego kurczaka i gotuj jeszcze przez kilka minut. Kurczaka podawaj z sosem, kwaśną śmietaną, kolendrą i ryżem.