Kurczak na cztery sposoby według Ani Starmach

Kurczak na cztery sposoby według Ani Starmach
Kurczak na cztery sposoby według Ani Starmach

KURCZAK Z PESTO, MOZARELLĄ I MAKARONEM

Składniki:

600 g piersi z kurczaka

1 ser mozarella

5 łyżek pesto

400 g makaronu kokardki (jako dodatek)

2 duże pomidory

sól, pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój na plastry, lekko rozbij je ręką, posyp solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy. Mozarellę i pomidory pokrój w plastry. Przełóż kawałki mięsa do naczynia żaroodpornego, każdy kawałek posmaruj pesto, połóż na nim plaster pomidora, a na nim plaster sera, kawałki polej odrobiną oliwy, zapiekaj 15-20 min w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie ugotuj makaron, wymieszaj go z pozostałym pesto.

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM

Składniki:

200 g ryżu dziki & parabolided

150 g pieczarek

400 g piersi z kurczaka

3 papryki: 2 żółte i 1 czerwona lub na odwrót

1 cebulka dymka

50 g orzechów włoskich

70 ml śmietanki 12%

2 łyżki sosu sojowego

słodka papryka 1 łyżka

ostra papryka 2 łyżeczki

70 g tartego żółtego sera

Przygotowanie:

Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, obsyp paprykami, solą, pieprzem, odstaw na kilka minut. W międzyczasie paprykę i pieczarki pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą (bez tłuszczu) patelnię, wrzuć orzechy, pozostaw około 1 minuty, odstaw i grubo posiekaj. Na tę samą patelnię nalej odrobinę oliwy, wrzuć kurczaka, podsmażaj aż zmieni kolor około 5 minut, potem wrzuć na patelnię paprykę, duś na małym ogniu 10 minut. Pieczarki przysmaż na odrobinie tłuszczu. Ryż wymieszaj z pieczarkami, orzechami, dodaj śmietankę i sos sojowy, całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na jego wierzchu rozprowadź kurczaka z papryką, posyp serem i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni (jeśli posiadasz piekarnik z funkcją parową użyj jej).

UDKA Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM

Składniki:

5 podudzi z kurczaka

świeży rozmaryn

oliwa z oliwek

1 cytryna

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

Kurczaka solimy i pieprzymy. Jeśli ktoś nie lubi tłuszczu, może wyciąć skórkę. Listki rozmarynu oddzielamy od łodyżki i siekamy. Posypujemy nimi kurczaka. Cytrynę sparzamy i wyciskamy z niej sok, którym polewamy kurczaka. Udka przysmażamy na patelni (najlepiej grillowej) z odrobiną tłuszczu, do momentu aż skórka nabierze złotego koloru. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy odrobiną olewy, cytryną, dodajemy czosnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

PIEROGI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM I TAPENADĄ

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

300 g piersi z kurczaka

150 g czarnych oliwek

łyżka kaparów

2 fileciki anchois

oliwa zoliwek

sól , pieprz

1 jajo

Przygotowanie:

Kurczak pokrój w drobną kostkę, obsyp solą i pieprzem, przysmaż na patelni. Oliwki, kaparki, anchois, wymieszaj z oliwą z oliwek za pomocą blendera. Ciasto pokrój na trójkąty, połowę każdego trójkąta posmaruj tapenadą, połóż na niej kilka kawałków kurczaka, sklej boki, wierzch posmaruj rozbełtanym jajem, zapiekaj około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

podziel się:

Pozostałe wiadomości