Lekka kuchnia

Lekka kuchnia
Lekka kuchnia

5. LEKKA KUCHNIA

OMLET Z POMIDORKAMI I SZYNKĄ

Składniki: 3 jajka 1,05 zł 6 pomidorków koktajlowych 1,20 zł Połowa czerwonej cebuli 0,12 zł Garść świeżej mięty 0,38 zł 2 plasterki szynki 0,20 zł 30g bryndzy 0,75 zł Łyżeczka masła klarowanego 2,79 zł Garść kiełków 1,50 zł 2 kromki chleba razowego 1,50 zł Garść sałaty 0,45 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 złSok: 1 grejpfrut 2,70 zł 1 pomarańcza 1,48 zł 1 limonka 1,30 zł Pestki granatu 4,99 zł Świeża mięta 0,42 zł

RAZEM: 20,86 zł

Przygotowanie:

Jajka lekko ubij rózgą lub widelcem, dopraw pieprzem oraz solą. Pomidorki, cebulę i szynkę drobno pokrój. Na patelni rozgrzej odrobinę masła, wlej masę jajeczną a wierzchu ułóż pomidorki, cebulę, szynkę i kilka liści mięty, gdy masa zacznie się ścinać dodaj kiełki i świeżą sałatę. Na wierch nałóż bryndzy. Złóż omlet i przełóż na talerz. Podawaj z chlebem razowym. By przygotować sok przekrój owoce i wyciśnij z ich sok, dodaj pestki granatu i liście mięty.KURCZAK Z PIECZONYMI WARZYWAMI KORZENIOWYMI

Składniki:

1 burak 0,31 zł 2 marchewki 0,54 zł 1 korzeń pietruszki 1,44 zł 3 szalotki 3,78 zł Połowa selera 0,44 zł 3 ząbki czosnku 0,63 zł Gałązka rozmarynu 0,46 zł 2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł Sok z cytryny 0,94 zł Garść orzechów włoskich 0,90 zł Łyżka pestek dyni 0,40 zł 150g piersi z kurczaka 2,80 zł Świeży tymianek 0,20 zł Garść rożnych kiełków 1,50 zł Liść laurowy APPETITA 0,10 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł

RAZEM: 14, 67 zł

Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój w grubą kostkę lub w słupki, skrop odrobiną soku z cytryny, oliwą oliwek, dopraw do smaku, dodaj gałązki rozmarynu i liść laurowy. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie kurczaka pokrój w długie paski, obsyp tymiankiem, rozmarynem i przyprawami. Kurczaka grilluj na patelni. Lekko podpraż orzechy oraz pestki dyni. Upieczone warzywa podawaj z kurczakiem , podpieczonymi orzechami i kiełkami.

RYBA PIECZONA W SOLI

Składniki:

0,5 kg soli morskiej 2,99 zł 1 pstrąg 8,75 zł 1 jajko 0,35 zł Natka koperku 0,22 zł 1 cytryna 0,94 złSałatka: Świeża mięta 0,38 zł Sok z cytryny 0,94 zł Kolba kopru włoskiego 0,80 zł 2 łyżki oliwy z oliwek 0,40 zł 1 czerwona cebula 0,24 zł 1 pomarańcza 1,48 zł Garść czarnych oliwek 1,27 zł Łyżka orzeszków piniowych 1,20 zł Sok z połowy pomarańczy 0,74 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł

RAZEM: 20,73 zł

Przygotowanie:

Wypatroszoną rybę dokładnie umyj i osusz. Do środka włóż plasterki cytryny i koperek. By przygotować panierkę białko wymieszaj z solą. Część soli wyłóż na formę do pieczenia, na tej warstwie ułóż rybę i przykryj kolejną warstwą panierki. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni. By przygotować sałatkę koper włoski pokrój w piórka, dodaj d niego posiekaną cebulę, pokrojone oliwki i orzeszki piniowe. Pomarańczę wyfiletuj, by nie miała białych błon, zmieszaj z całością. Oliwę z oliwek zmieszaj z sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy, dopraw przyprawami i zmieszaj z sałatką. Z upieczonej ryby zdejmij panierkę oraz skórkę. Kawałki ryby ułóż na talerzu, podawaj z sałatką. Smacznego.

podziel się:

Pozostałe wiadomości