GNOCCHI Z BURAKAMI
Składniki:
2 buraki 0,62 zł
250g ziemniaków 0,20 zł
1 jajko 0,35 zł
75g mąki pszennej 0,17 zł
1 łyżka tartego parmezanu 0,59 zł
Łyżeczka świeżego tymianku 0,50 zł
70g sera gorgonzola 2,63 zł
150ml śmietanki kremówki 1,70 zł
Garść orzechów włoskich 1,80 zł
Garść rukoli 0,69 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł
RAZEM: 9,28 zł
Przygotowanie:
Buraki zapakuj w folię i włóż to piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę. Buraki obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze (użyj jednorazowych rękawiczek jeśli nie chcesz się pobrudzić). Ugotowane ziemniaki ( w mundurkach ) obierz i przepuść przez praskę, połącz z buraczkami. Dodaj starty parmezan, jajko, przesianą mąkę, tymianek, sól, pieprz. Ciasto wyrabiaj ręcznie i ulep w cienkie wałeczki, krój na małe kawałki i lekko spłaszczał widelcem od góry, aby im nadać ładny kształt. Gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Śmietankę podgrzej, rozpuść w niej ser gorgonzola i dodaj kilka orzechów włoskich. Kluseczki podawaj z sosem i świeżą rukolą.
LASAGNE ZE SZPINAKIEM
Składniki:
300g szpinaku 3,00 zł 2 ząbki czosnku 0,84 zł 6 płatów makaronu na lasagne 1,50 zł 50g twardego żółtego sera 1,87 zł150g filetu z łososia 6,20 zł
Beszamel:
30g masła 0,80 zł 30g mąki 0,08 zł 300ml mleka 0,59 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł Gałka muszkatołowa 0,18 zł Appetita
Sałatka pomidorowa:
500g różnych pomidorów 2,58 zł
Świeża mięta 0,42 zł
Natka pietruszki 0,50 zł
1 czerwona cebula 0,24 zł
Oliwa z oliwek 0,10 zł
Sok z cytryny 0,94 zł
Sól 0,01 Pieprz 0,02 zł
RAZEM: 19,90 zł
Przygotowanie:Szpinak przysmaż na oliwie z dodatkiem czosnku. Odsącz na sitku. Aby przygotować beszamel w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, powoli wlewaj zimne mleko, cały czas mieszaj, dopraw do smaku przyprawami i gałką muszkatołową. Łososia bez skóry pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym naprzemiennie układaj płaty makaronowe, farsz szpinakowy, plastry łososia i sos beszamelowy. Zapiekankę posyp tartym parmezanem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. Aby przygotować sałatkę pokrój pomidory, wymieszaj je z posiekanymi ziołami, cebulą, całość skrop sokiem z cytryny, dodaj vinegre oraz przyprawy. Lasagne podawaj z sałatką pomidorową.
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI
Składniki:
500g makaronu spaghetti 3,20 zł Fine Life 50g tartego żółtego sera 1,87 zł Klopsiki:
500g mielonej wołowiny 7,99 zł Świeże oregano 0,20 zł Świeży tymianek 0,26 zł 1 łyżka bułki tartej 0,10 zł 2 ząbki czosnku 0,84 zł 1 cebula 0,24 zł
Łyżka orzechów włoskich 0,90 złSzczypta pieprzu cayenne 0,23 zł
Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł
Sos:
500ml passaty pomidorowej 3,50 zł
200g pomidorków koktajlowych 3,04 zł
Świeża bazylia 1,20 zł
2 łyżki oliwy z oliwek 0,10 zł
RAZEM: 23,70 zł
Przygotowanie:
Aby przygotować klopsiki czosnek, cebulę i orzechy włoskie posiekaj oraz przysmaż na patelni razem ze świeżymi ziołami. Całość wymieszaj z mięsem mielonym dodaj bułkę tartą dopraw do smaku. Z mięsa lep małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Klopsiki przysmaż na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek, po paru minutach dodaj passatę pomidorową i pomidorki koktajlowe, duś około 20-30 minut. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Podawaj go z sosem pomidorowym, klopsikami, parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego !