Margaryna i opakowania w "Wiem, co jem..."

Margaryna i opakowania w "Wiem, co jem
Margaryna i opakowania w "Wiem, co jem

W kubkach i kostkach. Miękka i twarda. Statystyczny Polak zjada jej rocznie prawie 6 kg! Margaryna, bo o niej mowa, od lat dzielnie wojuje na noże z masłem. Jednak ostatnia kontrola Inspekcji Handlowej wykazała, że co czwarta margaryna miała zaniżoną zawartość tłuszczu, a ponad połowa opakowań wprowadzała nas w błąd!

Jak oszukują nas producenci? Kto powinien jeść margarynę, a kto musi jej unikać? Czy rzeczywiście nadaje się dla dzieci? Dowiecie się tego w ósmym odcinku „Wiem, co jem”.

A w „Wiem, co kupuję” dowiemy się, jak pakować żywność. Żeby temat opakowań przedstawić jak najciekawiej, Kasia Bosacka... sama się opakowała! - w kostium kosmonauty, który pożyczyła od samego Szymona Majewskiego z Banku PKO BP!

Rocznie Polacy marnują ponad 2 mln ton żywności! W Europie jesteśmy na piątym miejscu państw marnujących najwięcej jedzenia. Jak wyrzucać mniej? W co pakować owoce, warzywa i wędliny, żeby dłużej były świeże? Czy tworzywa sztuczne wyprodukowane z ropy naftowej nam szkodzą? Obejrzyjcie koniecznie.

EMISJA 8. odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 2 lutego o godz. 10:35.

Powtórki odcinka:

niedziela, 2 lutego, 20:25

wtorek, 4 lutego, 19:00

środa, 5 lutego, 21:55

sobota, 8 lutego, 10:25

podziel się:

Pozostałe wiadomości