ZAPIEKANE FILETY RYBNE
Dla 2 osóbCzas przygotowania: 25 minutCzas gotowania: 15 minutSkładniki:2 nieduże filety z turbota bez skóry2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka1 nieduża marchew pokrojona w cienkie plasterki2 pomidory pokrojone w kostkęOliwa z oliwekSólŚwieżo mielony pieprz1 cytryna pokrojona w cienkie talarkiBouquet garni (pęczek świeżych ziół - liści laurowych, tymianku i rozmarynu - związany sznurkiem)Białe wytrawne wino2 ząbki czosnku w łupinkach1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:Wlej odrobinę oliwy do żaroodpornego naczynia i dokładnie rozprowadź.Dno naczynia oprósz solą i pieprzem.Ułóż w naczyniu czerwoną cebulę i marchew. Całość wymieszaj.Dorzuć połowę pomidorów.Filety z turbota dopraw z obu stron solą i pieprzem.Połóż filety na warzywach. Na nie ułóż plastry cytryny.Pomiędzy filetami umieść Bouquet garni.Wszystko skrop 2 - 3 łyżkami białego wina i oliwą z oliwek.Rozgnieć ząbki czosnku i ułóż je w brytfance.Dopraw całość solą i pieprzem.Na wierzch ułóż pozostałą część pomidorów.Potrawę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 5 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz rybę jeszcze przez 10 minut.Wyłóż filet wraz z warzywami na talerz. Polej odrobiną winnego sosu z brytfanny i posyp natką pietruszki. Gotowe!
Bon apetit!
RADY:Pamiętaj, żeby nie kroić zbyt grubo marchwi. Jej zdrewniała, środkowa część, może się wtedy dużo dłużej gotować niż pozostała część składników.Jeśli chcesz skropić potrawę białym winem prosto z butelki, kciukiem reguluj moc strumienia. To pozwoli łatwo kontrolować ilość wypływającego wina.
DOMOWY MAKARON Z KURCZAKIEM
Dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minutCzas gotowania: 20 minutSkładniki:500 g wytrybowanych kawałków kurczakaŚwieże zioła: tymianek, mięta, oregano, szałwia, rozmaryn, cząber drobno posiekane300 g przesianej mąki pszennej4 jajkaOliwa z oliwekŚwieżo mielony pieprzSól2 posiekane ząbki czosnkuPęczek świeżej bazylii100g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki2 pomidory bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę1 duża szalotka pokrojona w kostkęBiałe winoPrzygotowanie:Obtocz kawałki kurczaka w ziołach i włóż do miski.Dodaj 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.Do miski wbij 4 jajka i roztrzep je widelcem.Dodaj do mąki jajka, 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto na blacie lub stolnicy.Wyrobione ciasto przełóż do miski, posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, przykryj lnianą ściereczką i odstaw.Do garnka wlej 200ml oliwy z oliwek. Do zimnej oliwy dorzuć czosnek i postaw garnek na ogniu. Kiedy czosnek zacznie się smażyć zdejmij garnek z ognia.Do blendera wrzuć liście bazylii, wlej oliwę z czosnkiem i całość zmiksuj.Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć szalotkę. Dorzuć oliwki i pomidory. Smaż całość, aż pomidory zaczną się rozpadać.Dopraw składniki na patelni solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko.Wlej na patelnię 3 łyżki białego wina. Smaż jeszcze przez 5 minut i zdejmij z ognia.Podsyp blat lub stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na makaron tak, żeby miało grubość około 5mm.Podziel ciasto na kilka kawałków. Z każdego kawałka wykrój paski makaronu o szerokości około 5mm.Makaron gotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.Patelnię grillową natłuść oliwą i usmaż na niej zamarynowanego kurczaka.Odcedź makaron i ułóż na talerzu. Polej wcześniej przygotowaną oliwą z bazylią i czosnkiem.Dodaj sos z szalotki, pomidorów i oliwek.Zdejmij kurczaka z patelni i pokrój w niezbyt cienkie plastry. Połóż na makaronie.Całość udekoruj świeżymi listkami bazylii i podawaj.
Bon apetit!
RADY:Ciasto na makaron jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk i jest elastyczne. Po naciśnięciu palcem powinno wracać do swojego poprzedniego kształtu.Wałkując ciasto na makaron, od czasu do czasu podnoś je i rozciągaj delikatnie. Wtedy masz pewność, że nie przyklei się do podłoża.Gotowy makaron można od razu gotować. Jeśli jest go za dużo, można go zostawić do wyschnięcia na blacie i przechowywać w słoiku.