Menu na drogę z "Pyszne 25"

Naleśnik kukurydziany z łososiem
Naleśnik kukurydziany z łososiem

ZOBACZ OPIS ODCINKA >

NALEŚNIK KUKURYDZIANY Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:Ciasto naleśnikowe:½ szklanki mąki kukurydzianej 0,61 zł½ szklanki mąki pszennej 0,50 zł½ szklanki wody 0,00 zł½ szklanki mleka 0,28 zł1 jajko 0,35 zł1, 5 łyżki oleju 0,16 zł1 łyżka czarnego sezamu 0,09 złSzczypta soli 0,00 złTapenada:2 łyżki orzechów 1,80 złGarść czarnych oliwek 1,27 złNatka pietruszki 0,50 złZąbek czosnku 0,20 zł2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 złSałatka:1 ogórek 0,31 złGarść rzodkiewek 0,95 zł2 łyżki sosu sojowego 0,62 zł1 łyżka miodu 0,35 zł2 cm świeżego imbiru 2,70 złRoszponka 0,55 zł200 g łososia 10,99 złSól 0,01 złPieprz 0,02 zł

SUMA 22,46 zł

PRZYGOTOWANIE:Aby przygotować naleśniki, wymieszaj mąkę kukurydzianą z pszenną, dodaj mleko, ciepłą wodę, jajko oraz odrobinę oleju, szczyptę soli i czarnego sezamu. Wyrabiaj, aż otrzymasz ciasto o gęstej konsystencji. Jeśli masz czas, odstaw je na kilkanaście minut, aby odpoczęło. Ciasto wylewaj na rozgrzanej patelni i smaż przez kilka minut z każdej strony. Upieczone placki przechowuj pod mokrą ściereczką, dzięki temu nie będziesz miał później problemu z ich zwijaniem. Łososia przełóż do formy, obsyp solą i pieprzem, a następnie posmaruj miodem, posyp sezamem i wstaw na 10 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. By przygotować sałatkę, ogórka pokrój w cienkie paseczki (możesz do tego użyć obieraczki), rzodkiewkę pokrój w plasterki, dodaj sos sojowy, tarty imbirem, oliwę z oliwek, szczyptę sezamu i miód. Na patelni upraż orzechy. Posiekaj je i zblenduj razem z pietruszką, czarnymi oliwkami, czosnkiem i oliwą z oliwek do momentu uzyskania pasty.Na środku tortilli rozprowadź pastę oliwkową, ułóż łososia rozdrobnionego widelcem, dodaj sałatkę warzywną oraz roszponkę i zawiń w folię aluminiową lub zjedz od razu. Smacznego!

SKŁADNIKI:

2 chlebki pita 3,50 zł1 szklanka namoczonej ciecierzycy (z puszki) 2,99 zł1 ząbek czosnku 0,21 zł1 mała cebula 0,27 złMała natka pietruszki 0,50 złŚwieży tymianek 0,50 zł½ łyżeczki kminu rzymskiego całego Kotanyi 0,29 zł½ łyżeczki proszku do pieczenia 0,55 zł2 łyżki bułki tartej 0,28 zł3 marchewki 1,55 zł2 łyżki oliwy z oliwek 0,20 zł1 łyżka miodu 0,35 złKiełki rzodkiewki 2,15 złOlej roślinny do smażenia 1,79 złSól 0,01 złPieprz 0,02 zł

SUMA 15,16 zł

PRZYGOTOWANIE:Marchewkę obierz, przekrój wzdłuż, ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Oliwę wymieszaj z miodem i świeżym tymiankiem. Tak przygotowanym sosem „pomaluj" marchewki, zapiekaj około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Używając robota kuchennego zmiel ciecierzycę z czosnkiem, cebulą, pietruszką, solą i pieprzem. Do masy dodaj również proszek do pieczenia oraz kmin rzymski i wymieszaj. Następnie lep z ciecierzycy małe kuleczki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. Chlebki pita przekrój i podgrzej na patelni, ich środki wypełnij kuleczkami z ciecierzycy, marchewką i kiełkami. Zjedz od razu lub owiń szczelnie folią i zjedz w dowolnie wybranym przez siebie momencie! Smacznego!

SKŁADNIKI:

200 g błyskawicznych płatków owsianych 1,45 zł50 g masła 1,05 zł2 łyżki brązowego cukru 0,36 zł2 łyżki miodu 0,70 zł1 jajko 0,35 zł1 łyżka orzechów laskowych 0,93 zł1 łyżka migdałów 0,62 zł1 łyżka suszonej żurawiny 1,55 zł1 łyżka bułki tartej Fine Food 0,04 zł

3 łyżki wiórków kokosowych 1,20 zł

SUMA 8,25 zł

PRZYGOTOWANIE:Masło roztop na patelni, dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, wymieszaj. Orzechy posiekaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składnik, dodaj jajko, miód, cukier i odrobinę bułki tartej. Jeśli masa będzie za sucha dodaj kolejne jajko, jeśli za mokra – dodaj więcej wiórków. Z masy lep okrągłe kuleczki, kładź je na blasze z papierem do pieczenia i wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Smacznego!

8. odc. "Pyszne 25"
Kulki owsiane
Kulki owsiane
Kulki owsiane
Kulki owsiane
+14
Zobacz galerię

8. odc. "Pyszne 25"

podziel się:

Pozostałe wiadomości