Wiejski z boczkiem, wykwintny z koniakiem, turystyczny... a kto by tam sprawdzał z czego! W szóstym odcinku „Wiem, co jem" wszystko, czego nie wiecie o pasztecie.
Przed wejściem Polski do Unii Europejskiej producentów obowiązywały polskie normy, które określały nie tylko skład, smak, konsystencję i kolor pasztetu, a nawet zawartość w nim tłuszczu i soli. Dziś producenci mogą do pasztetu dodać prawie wszystko. Jak go kupować, żeby nie wyszedł nam niezły pasztet?
Katarzyna Bosacka zbada, po co producenci dodają do pasztetów tajemniczych homogenatów i z lupą poszuka w pasztetach... mięsa. W pasztecie z kaczkami na pudełku najwięcej jest wody i tłuszczu wieprzowego.
Jak firmy mamią nas atrakcyjnymi opakowaniami i sugestywnymi hasłami? Który pasztet ma lepszy skład – ten dla ludzi, czy dla psa? I który wybierze nasz pupil? Serdecznie zapraszamy!
PREMIERA szóstego odcinka "Wiem, co jem" w niedzielę 6 kwietnia o godz. 11:40.
Szósty odcinek "Wiem, co jem"
Powtórki odcinka:
niedziela, 6 kwietnia, 20:15
środa, 9 kwietnia, 21:25
czwartek, 10 kwietnia, 19:20
sobota, 12 kwietnia, 9:20