Ser z plastikowej paczki, wędlina z alu-tacki, mięso z próżniowej pakowaczki. A może towar na wagę ma nad paczkami przewagę? W dzisiejszym odcinku „Wiem co jem" Kasia Bosacka znajdzie odpowiedź na pytanie, jaka jest różnica między żywnością paczkowaną, a tą na wagę. Sprawdzi dlaczego przeszło 1/3 towarów sprzedawanych luzem jest źle oznakowana, a produkty paczkowane wciska się nam po dacie przydatności do spożycia. Dowiemy się, czy paczkowane sery i wędliny mają więcej szkodliwych konserwantów, a także czy są droższe od tych oferowanych na wagę. A profesor Zdrówko powie nam, jakie ryby najlepiej kupować. Nasi tajni wysłannicy sprawdzą, czy kupując wędliny na wagę, można się dowiedzieć, jaki jest skład takiej wędliny i czy mięso na wagę zawsze jest świeże? Zgodnie z przepisami mamy prawo wiedzieć, co wybieramy, a sprzedawcy mają obowiązek udzielać nam odpowiednich informacji. Zobaczcie więc jak kupować, żeby potem nie żałować!
A w „Wiem co kupuję" dowiemy się, czym najlepiej farbować włosy. Farby sklepowe są niedrogie i szybkie - w pół godziny z blondynki możemy stać się ognistym rudzielcem. Jak w ogóle działają farby i czy niszczą włosy? Która farba da naturalny efekt, a która nam zaszkodzi? Czy najlepsze, jak przekonują producenci, są te bez amoniaku? Czym są saszetki koloryzujące i czy jednak nie lepiej ufarbować włosy u fryzjera? Zobaczcie więc jaką farbę kupić, by włos nam z głowy nie spadł.
EMISJA dziesiątego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 2 sierpnia o godz. 21:05.
10. odc. "Wiem, co jem i wiem, co kupuję"
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 3 sierpnia, 14:40
środa, 5 sierpnia, 21:55
czwartek, 6 sierpnia, 18:45
sobota, 8 sierpnia, 11:55