Powszechnie wiadomo, że sekretem dobrej kuchni są odpowiednio dobrane przyprawy. Jedną z nich jest papryczka chili, która nadaje potrawom niezwykłej pikanterii i wyśmienitego smaku.To właśnie dlatego Ania postanowiła w tym odcinku zaprezentować dania z papryczką chili w roli głównej. Ale papryczka chili nie będzie jedyną bohaterką tego odcinka. Ania weźmie również na warsztat paprykę, która jest warzywem międzynarodowym - występuje zarówno w kuchni węgierskiej jak i śródziemnomorskiej czy południowoamerykańskiej.
Na początek Ania zaprezentuje danie bardzo praktyczne, ponieważ można je zjeść od razu po przygotowaniu, ale będzie równie smakowite, gdy odgrzejemy je godzinę lub dzień później. Będzie to papryka faszerowana kuskusem z oliwkami, pomidorami i ziołami.
Następnie coś dla wyrafinowanych amatorów słodkości. Ania pokaże, jak przygotować babeczki czekoladowe ze szczyptą chilli. Deser ten zaskoczy i zachwyci swoim niezwykłym smakiem najbardziej wymagające podniebienia.
Na koniec danie rodem z Hiszpanii, czyli omlet z ziemniakami, kiełbasą, papryką i chili. Jest to danie uniwersalne, które może być podawane zarówno na śniadanie jak i na obiad lub kolację.
EMISJA 9. odcinka "Pyszne 25" w sobotę 1 lutego o 11:45.
Powtórki odcinka:
wtorek, 4 lutego, 13:00
piątek, 7 lutego, 14:20