Pascal Brodnicki ma w swojej bibliotece ponad 1500 książek kucharskich. W poszukiwaniu kolejnych inspiracji i egzotycznych przepisów wybrał się do Azji. Chciał sprawdzić się w naturalnych warunkach oraz przygotować egzotyczne dania dla widzów TVN Style i swoich azjatyckich gospodarzy. Pascal odkrywa Wietnam, Laos i Tajlandię od kuchni. Robi zakupy na wodnym targu, pichci i sprzedaje przekąski na ulicy oraz ubłocony pracuje na plantacji ryżu.
Lokalni gospodarze zgotują mu wiele niespodzianek. Kucharz będzie musiał spróbować grillowanego gekona i pieczone larwy mrówek. Dostanie także zaproszenie na nietypowe łowy. Czy uda mu się upolować warana? Pascal Brodnicki pokaże widzom, jak łatwo zastąpić tradycyjne dania niezwykłymi potrawami z drugiej strony świata. Zdradzi jak powinna wyglądać świeża ryba i które krewetki są najzdrowsze. Udowodni, że przygotowanie oryginalnego obiadu jest proste i niedrogie, a efekt zawsze spektakularny. Od dziś domowe przyjęcia i imieniny nie muszą wiać nudą.
Pora zastąpić zwykły rosół pyszną zupą tom yam!