Dawny Cejlon (dzisiejsza Sri Lanka) znany jest z pięknych plaż i dzikiej przyrody. Pascal wyrusza w kulinarną podróż, odkrywając na początku tajniki królestwa największych lądowych ssaków! Pełen entuzjazmu odwiedza ośrodek Pinawela, by przekonać się, że słonie są wielkimi łasuchami potrafiącymi zjeść do 300 kg pożywienia dziennie! Dieta „olbrzymów” składa się przede wszystkim z liści palmy kokosowej, ale ponad wszystko kochają one… marchewkę! Przed Pascalem staje nie lada zadanie, w swojej karierze gotował dla wielu znanych osób, w tym prezydentów, ale nigdy dla słoni! Czy uda mu się zaspokoić tak wymagających smakoszy?
Sri Lanka słynie również z targów owocowych, na których można znaleźć wszystko – od licznych rodzajów bananów, przez papaję i mango, po awokado, które przez swój owalny kształt bardzo łatwo można pomylić z gruszką! Ale nawet tu obecność słoni jest widoczna, o czym Pascal przekona się próbując owoc zwany „jabłko słoń”. To nie koniec zakupów - na tradycyjnych bazarach można kupić przeróżne rodzaje ryb, które na południu Sri Lanki łowi się w tradycyjny sposób przekazywany od pokoleń. Pascal korzysta więc z uprzejmości lokalnego rybaka i próbuje swoich sił łowiąc… z kija!
Po tak pracowitym dniu, nie można zapomnieć o najważniejszym. Pascal postanawia podziękować swoim nowo poznanym przyjaciołom i zaprasza ich na kolację, którą przygotowuje nad brzegiem Oceanu Indyjskiego. Musi się jednak spieszyć, by zdążyć przed zachodem słońca. Wybiera więc szybki przepis na curry z kurczaka z dodatkiem bardzo popularnych na Sri Lance orzechów nerkowca. Czy ta potrawa przypadnie Lankijczykom do gustu?
Jeśli chcecie się tego dowiedzieć, a także poznać czarodziejskie sztuczki Pascala „w kuchni”, oglądajcie najbliższy odcinek „Smakuj świat z Pascalem” - już w niedzielę 3 marca o godzinie 12.00.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 4 marca, 21:20
czwartek, 7 marca, 23:30
piątek, 8 marca, 18:25
sobota, 9 marca, 08:50