Pascal gotuje na Sri Lance

Pascal Brodnicki na Sri Lance
Pascal Brodnicki na Sri Lance

Pascal odwiedza „ Łzę na Oceanie Indyjskim", czyli Sri Lankę. To kraj słynący z doskonałych owoców, przepięknych plaż i... największego na świecie sierocińca dla słoni. To właśnie od ośrodka Pinawela Pascal rozpoczyna swoją podróż. Po przywitaniu ze słoniami i nakarmieniu ich liśćmi palmy, kucharz postanawia ugotować coś dla opiekuna mieszkańców Pinaweli, pana Ratnaikara. Tym razem w menu zupa marchewkowa. Jak zwykle, w programie Pascala, nie brakuje nieprzewidzianych sytuacji. Po zakończeniu przepisu zaczyna się wielka ulewa. Zamieszanie, wykorzystuje słoń, który podstępem wykrada Pascalowi z miski pęczek kolendry!

Pascal wyrusza dalej, na kolorowy targ owoców. Poza soczystymi ananasami, na Sri Lance, można kupić wiele egzotycznych gatunków – w tym słodko-gorzkie „jabłko słoń".

Stoiska z rybami na lokalnym markecie są dla Pascala inspiracją do wyprawy na wybrzeże. Na plaży w Negombo praca wre. Pascal pomaga w wyładowywaniu i sprzedaży ryb, po czym zwiedza targ w towarzystwie jednego z rybaków. Na Sri Lance nie brakuje niezwykłych gatunków ryb, w tym... skrzydlicy. Pascal jest pod wrażeniem asortymentu, jego świeżości i niskich cen. Kupuje łososia i przyrządza go w prowizorycznej kuchni nad brzegiem oceanu.

Kolejna rybę Pascal postanawia złowić „własnoręcznie", korzystając z tradycyjnej lankijskiej metody, siedząc na kiju wbitym w dno morza. Choć połów okazuje się bezowocny, kucharz znajduje wyjście z sytuacji. Kupuje kurczaka, nerkowce i trochę warzyw. W ten sposób powstaje kolejny pyszny i spontaniczny przepis.

PREMIERA "Smakuj świat z Pascalem" ze Sri Lanki w niedzielę 9 marca o godz. 13:55.

Powtórki odcinka:

poniedziałek, 10 marca, 14:25

środa, 12 marca, 10:35

piątek, 14 marca, 16:25

podziel się:

Pozostałe wiadomości