Pascal jest w Gruzji. Jego podróż zaczyna się w stolicy kraju. Na targu w Tbilisi Pascal poznaje nie tylko rożne rodzaje serów, ale także gruzińską gościnność. Roześmiani sprzedawcy częstują polskiego gościa najlepszymi produktami ze swoich stoisk.
Pascal opuszcza stolicę i wyrusza do Uszguli, najwyżej położonej wioski w Europie. Miejscowość ta słynie z kamiennych wież, wybudowanych w X wieku. Wódz wioski, pan Asteri, pokazuje Pascalowi te niezwykłe budowle od środka. Kiedyś były to wieże obronne, dziś służą jako spiżarnie, gdzie przechowuje się mięso, sery i przetwory. Pascal chce wykorzystać piękną scenerię Uszguli, więc na tarasie jednego z domów przygotowuje gruzińską przekąskę – roladki z bakłażana z masą orzechową.
Kolejny przepis to niespodzianka dla gospodarzy, u których Pascal zatrzymał się w wiosce. Kucharz gotuje dla nich mięsno-warzywny gulasz.
Czas ruszyć w dalsza drogę. Rejon Dżawacheti znany jest z ogromnych zielonych pastwisk i deszczowej pogody. Pascal zatrzymuje się w obozie azerskich pasterzy. Zwiedza ich osadę, poznaje kulinarne nawyki i próbuje czaczy - słynnego gruzińskiego alkoholu. Trunek nie budzi entuzjazmu Pascala, więc pasterze postanawiają ugościć polskiego kucharza szaszłykami z jagnięciny. Ale, żeby zjeść, trzeba najpierw... schwytać i oprawić. Pasterze wybierają "ofiarę" spośród tysięcznego stada owiec, po czym zabijają ją zgodnie z muzułmańską tradycją – podcinając gardło jednym pociągnięciem noża. Zaledwie pół godziny później obiad jest już gotowy.
Pascal kończy swoją gruzińską podróż w Tbilisi. Tutaj, w jednej z restauracji, próbuje słynnych "chinkali". Przypadkowo poznana, mieszkająca od lat w Gruzji Polka - Magda, uczy Pascala, w jaki sposób je się gruzińskie pierogi wypełnione farszem i bulionem. Oprócz tego Pascal dowiaduje się, czym jest i jak smakuje prawdziwe adżarskie chaczapuri.
PREMIERA odcinka "Smakuj świat z Pascalem" z Gruzji w niedzielę 16 marca o godz. 13:55.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 17 marca, 14:25
środa, 19 marca, 10:35
piątek, 21 marca, 16:25