Pascal odwiedza Zanzibar, który względu na uprawiane tam przyprawy, od wieków nazywany jest „pachnącą wyspą". Kucharz jedzie na plantację goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej, ale najpierw szuka kulinarnych inspiracji na plaży w Matemwe. Tutaj, każdego dnia, odbywa się licytacja ryb. Pascal kupuje kilka sztuk i w zaimprowizowanej „kuchni", na skrzyżowaniu ulic, przyrządza kolację dla mieszkańców wioski. Choć sytuacja trochę wymyka się spod kontroli, udaje się pomyślnie skończyć przepis.
Kolejny przystanek na trasie Pascala to Stone Town. Tu, na nocnym markecie Forodhani, kucharz z Polski idealnie wczuwa się w klimat i - na jednym ze stoisk - robi szaszłyki w marynacie przyprawowej. Z pomocą przychodzi mu jeden ze sprzedawców, któremu najwyraźniej nie przeszkadza konkurencja.
O świcie na Pascala czekają nowe atrakcje. Doświadczony rybak zabiera kucharza na połów... ośmiornic. Na Zanzibarze łowi się je, specjalnymi drucianymi prętami, na mieliźnie, daleko od brzegu. Efekty polowania widać po kilku godzinach. Pascal przyrządza na plaży owoce morza, w tym dorodną ośmiornicę. Okazuje się, że porcja jest za duża, więc Pascal, jak zwykle, zaprasza gości. Do wspólnego gotowania dołączają napotkane kobiety, które, jak co dzień przy brzegu, poławiają algi. W podzięce za obiad i naukę niecodziennego przepisu na ośmiornicę – pueza – mieszkanki wioski zapraszają Pascala na kolację. Przybycie gościa z Polski do wioski to nie lada atrakcja, więc i kolacja jest wystawna. W dobrym towarzystwie Pascal biesiaduje do nocy!
PREMIERA odcinka "Smakuj świat z Pascalem" z Zanzibaru w niedzielę 11 maja o godz. 13:55.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 12 maja, 14:25
środa, 14 maja, 10:35
piątek, 16 maja, 16:15