Na świecie jest 30 miast, które noszą tę nazwę. Jednak tylko to jedno jest co roku odwiedzane przez 30 milionów turystów. Tylko tutaj zobaczycie Wieżę Eiffla i odwiedzicie Luwr. Już wiecie, gdzie zabiera Was tym razem Pascal – do Paryża.
Przy dźwięku szumiącej wody z fontanny na placu Trocadero, gdzie każdy odwiedzający Paryż robi sobie obowiązkowo zdjęcie przed Wieżą Eiffla, kucharz zaprezentuje pyszny i prosty przepis na pierś kurczaka z polskimi jabłkami.
Paryż to nie tylko miasto zakochanych i muzeów. To także kopalnia wiedzy o kuchni francuskiej. Tym razem odwiedzicie z Pascalem restaurację L'Escargot Montorgueil i zobaczycie, jak wyglądają i są podawane słynne ślimaki z masłem pietruszkowo - czosnkowym. To tradycyjna przystawka we Francji!
Francja słynie nie tylko ze ślimaków. W kraju nad Sekwaną produkuje się kilkaset gatunków sera! Pascal pokaże, jak przyrządzić jeden z najpopularniejszych z nich, czyli camembert. Poda go z lekką sałatką z orzechami włoskimi.
To jeszcze nie koniec kulinarnych przygód! W tym odcinku wejdziecie w... strefę mroku. Pascal sprawdzi dla Was, jak to jest, kiedy nie widzi się zjadanego posiłku, można go tylko powąchać i dotknąć. Zrobi to w jedynej takiej restauracji we Francji - „Dans le noir?", której nazwa oznacza "W ciemnościach?"
EMISJA trzeciego odcinka "Pascala po francusku" w sobotę 14 lutego o godz. 11:50.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 16 lutego, 12:45
środa, 18 lutego, 14:20
piątek, 20 lutego, 11:20
Podziękowania za pomoc w realizacji tego odcinka programu dla:
Biura Informacji Turystycznej i Kongresów w Paryżu
Atout France – Francuskiej Agencji Rozwoju Turystykihttps://www.facebook.com/podrozedofrancji
Ogrodu Trocadero
43 Up On the Roof
L'Escargot Montorgueil
3. odc. "Pascala po francusku"