"Pascal po francusku": smaki południowej Francji

Pascal po francusku
Pascal po francusku
Pascal kontynuuje swoją, pełną niesamowitych smaków, podróż wzdłuż południowego wybrzeża Francji.

Położone w sercu słonecznej riwiery Antibes kryje wiele kulinarnych tajemnic. To tu mieści się najstarsza w mieście i najbardziej znana piekarnia we Francji – Le pain JPV. To tutaj również Pascal pozna sekret przygotowania pieczywa - pissaladiere i fougasse oraz przypomni sobie o zamiłowaniu do pieczenia chleba.

Po pracowicie spędzonym w piekarni poranku czas na przepis Pascala. Na brzegu lazurowego morza Wasz ulubieniec przygotuje pyszne krewetki z warzywami, do których dodatkiem będzie tradycyjna francuska bagietka.

Po takim obiedzie pora na deser. Ten, który wybrał dla Was Pascal, jest szczególny, bo z lawendą, która nie tylko pięknie pachnie, ale i nadaje niesamowity aromat i smak daniom. Najwspanialszy lawendowy creme brulee robi właściciel i szef kuchni Le Figuier de Saint Esprit, pan Christian Morisset. Pascal, pod okiem mistrza, którego restaurację odznaczono gwiazdką Michelin, pokaże Wam, jak przygotować popularny francuski smakołyk.

Uwiedziony smakiem lawendy Pascal wybierze się do Prowansji, słynącej z ciągnących się w nieskończoność połaci fioletu. Widok zapiera dech w piersiach, a zapach oszałamia. Pascal spotka się z plantatorem lawendy, by porozmawiać o właściwościach rośliny, która rozsławiła Południe Francji.

Pascal nie chce szybko opuszczać lawendowych pól, więc jego kolejny przepis powstanie właśnie tu. Przygotujcie swoje kubki smakowe! Oto nadchodzi deser z morelami i lawendą!

Do zobaczenia już w sobotę 7 lutego godzinie 11:55 w TVN Style! „Pascal po francusku" zaprasza.

Powtórki odcinka:

poniedziałek, 9 lutego, 12:40

środa, 11 lutego, 14:15

piątek, 13 lutego, 11:15

Za pomoc w realizacji tego odcinka programu dziękujemy:

Regionalnemu Komitetowi Turystyki Lazurowego Wybrzeża,www.cotedazur-tourisme.com

Biuru Informacji Turystycznej w Antibes Juan-les-Pins;www.antibesjuanlespins.com

Biuru Informacji Turystycznej i Kongresów w Nicei,www.nicetourisme.com

Regionalnemu Komitetowi Turystyki Prowansja – Alpy – Lazurowe Wybrzeże

www.tourismepaca.fr

Biuru Informacji Turystycznej i Kongresów w Marsyliiwww.marseille-tourisme.com

2. odc. "Pascala po francusku"
W najstarszej piekarni w Antibes „Veziano bakery” Jean-Paula Veziano Pascal relizuje swoją pasję piekarza
Pascal w„Veziano bakery” Jean-Paula Veziano
Pascal w„Veziano bakery” Jean-Paula Veziano
Pascal w„Veziano bakery” Jean-Paula Veziano
+9
Zobacz galerię

2. odc. "Pascala po francusku"

podziel się:

Pozostałe wiadomości