„Pascal po francusku" kontynuuje kulinarną podróż wzdłuż Lazurowego Wybrzeża i po pięknej Prowansji.
Pierwszym przystankiem jest Marsylia, najstarsze miasto portowe we Francji. Na wspaniałym targu rybnym Pascal pozna tajniki rozsławionej zupy bouillabaisse, a jeden ze znanych miejscowych szefów kuchni pokaże, jak przygotowanie tego sycącego, tradycyjnego dania wygląda w praktyce. Kucharz podpowie, jak przyrządzić przepyszne zapiekane filety z turbota.
Pascal odwiedzi nie tylko targ rybny. Francuzi kochają dni, w których wyruszają na targ, aby tam właśnie kupić produkty najwyższej jakości. Taki jest targ w Forcalquier, gdzie panuje radosny gwar i można spróbować specjałów z Prowansji, takich jak nugat, marcepanowe callisons czy słynny miód lawendowy.
Po wędrówce między targowymi straganami czas na domowy posiłek, który mistrz przygotuje w samym sercu Prowansji. Domowy makaron z kurczakiem i dodatkiem świeżych ziół zadowoli najbardziej wymagające podniebienie.
Pascal nie byłby sobą, gdyby nie odwiedził producenta sera w Prowansji. To ser Banon - wytwarzany z mleka koziego, a tajemnica jego smaku tkwi... w liściach kasztanowca.
Już w najbliższą niedzielę „Pascal po francusku" zaprasza w kolejną podróż po odrobinę słońca!
PREMIERA czwartego odcinka "Pascala po francusku" w niedzielę 26 października o godz.14:05.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 27 października, 12:10
środa, 29 października, 8:35
czwartek, 30 października, 11:45
piątek, 31 października, 17:10
Podziękowania za pomoc w realizacji tego odcinka programu dla:
Regionalnego Komitetu Turystyki Lazurowego Wybrzeża
Regionalnego Komitetu Turystyki Prowansja – Alpy – Lazurowe Wybrzeże
Biura Informacji Turystycznej i Kongresów w MarsyliiISABELLE DESBETSChargée d'opération: Presse & Achat d'EspaceAgence de Développement TouristiqueJoyce BorgmannL'oustaou d'Oulivié
4. odc. "Pascala po francusku"